Denne artikkelen er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer.

Ved hjelp av en metode kalt CCMS kan forskerne trekke ut CO₂ fra en rekke gasser som kraftproduksjon og industri slipper ut.

Forskere salter ned CO₂ for å gjøre industrien klimavennlig

Prosessen med CO₂-fangst er kjent, men med denne metoden fanges klimagassen med flytende salt.

– Prosessen er kjent. Forskjellen er at vi gjør det i en saltsmelte, sier Heidi S. Nygård ved NMBU.

Hun snakker om CO₂-fangst. Når Norge investerer 25 milliarder kroner i å lagre CO₂, så må gassen fanges før den kan lagres.

Tar klimagassen

– Det begynner med en avgass som inneholder CO₂. Den fører vi inn i en reaktor, som vi kaller en absorber. Der foregår det en kjemisk reaksjon, forklarer hun.

I reaktoren er det nemlig en saltsmelte – det vil si salt som er varmet opp så mye at det er blitt flytende. I saltsmelten er det løst opp kalsiumoksid.

– CO₂ i avgassen binder seg til dette kalsiumoksidet. Så fortsetter gassen ut av reaktoren igjen, men uten CO₂ som er blitt mellomlagret i saltet, sier Nygård.

Gasser fra metallindustrien

Så må gassen presses sammen og fraktes dit den skal lagres. For å få den ut av saltblandingen er det bare å varme den opp.

Transporten er det andre som utvikler. Forskerne ved NMBU arbeider med selve fangsten og å få gassen ut av saltblandingen igjen. Absorbsjon og desorposjon, som det heter.

Nygård snakker først og fremst om gasser som industrien slipper ut. Det går an å rense gass fra et kullkraftverk, men disse skal helst erstattes av fornybar energi. Kanskje kan metoden også hente ut klimagassen fra vanlig luft.

Nå handler det likevel om å rense avgasser fra industrien.

– Selve kjemien ved metallproduksjon gjør at den slipper ut CO₂, forklarer hun.

Industrien står for nesten en fjerdedel av CO₂-utslippene i verden. Dessuten slipper hver enkelt fabrikk ut mye, slik at det virkelig vil monne å kunne rense akkurat disse utslippene.

Har kontroll på kjemien

Sluttresultatet av forskningen skal bli en reaktor som kan monteres på både nye og gamle industrianlegg.

– Vi prøver å sikte oss inn mot industri som har store mengder utslipp, men lave konsentrasjoner av CO₂, sier Nygård.

Produksjonen av aluminium og silisium er eksempler der saltsmelteløsningen kan bli viktig.

Foreløpig har forskerne arbeidet på laboratoriet med å få kontroll på selve kjemien. Nå vet de at den funker. Neste steg blir å teste i større skala slik at prosessen går kontinuerlig.

CCMS

Carbon Capture in Molten Salts (CCMS) er en metode for å trekke ut CO₂ fra en rekke gasser som kraftproduksjon og industri slipper ut. Den har vært utviklet siden 2009 ved REALTEK, Fakultetet for realfag og teknologi ved NMBU.

Arbeidet er en del av forskningsgruppen innen saltsmelteteknologi, som består av professor Espen Olsen, førsteamanuensis Heidi S. Nygård, postdoktor Alexander Westbye, stipendiat Sepideh Niazi og nærings-ph.d.-kandidat Sondre Grevle Iveland.

Powered by Labrador CMS