Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Slik ser apparatet ut, teknologien som lar forskerne prøve nye løsninger uten å trenge mange meter lange ruller med film.

Mye mindre plast i denne nye emballasjen 

Nytt utstyr hos Nofima gjør det enklere å lage bedre matemballasje. 

Nå kan Kloce Dongfang Li og de andre forskerne hos Nofima lage emballasjen selv. 

– Før måtte vi få materialene fra partnerne våre. Nå har vi muligheten til å lage filmer selv, sier han.

Det er viktig når du skal lage film av helt andre materialer enn dem som brukes til å emballere maten til daglig.

– Det kan for eksempel være hvis vi skal se om nye materialer av resirkulert plast, biobaserte materialer eller nye materialer med spesifikke funksjoner som vi ønsker, kan brukes til matemballasje, forklarer han.

Blander materialer

Forskerne hos Nofima hjelper produsentene med å finne frem til bedre matemballasje. Da må de prøve ut nye materialer i praksis. 

Målet er å finne noe som er mer miljøvennlig enn de kjente plastproduktene, og som samtidig beskytter maten minst like godt.

Hvis forskerne skal teste en ny idé, kan de lage materialer fra for eksempel resirkulert plast eller biobaserte materialer som for eksempel PHA, polyestere som er produsert i naturen av bakterier. Eller de tester nye materialer som innkapsler aktive komponenter, for eksempel essensielle oljer fra planter, som hemmer veksten av bakterier. 

– Vi kan også blande flere materialer for å se om vi kan lage film med de egenskapene vi ønsker, forteller Kloce Dongfang Li

Nå kan han og kollegene lage disse materialene selv på emballasjelaboratoriet på Ås. Nofima har investert nærmere tre millioner kroner i sin egen ekstruder. 

En ekstruder er en maskin med en dyse som forskerne presser ulike materialer gjennom. Slik får de nye produkter.

Ekstruderen som Kloce Dongfang Li har tatt i bruk, sørger for at han og de andre forskerne på Nofima kan lage helt nye materialer og teste dem ut som matemballasje.

Pakker inn mat

– Dette nye utstyret tar oss et skritt fremover mot målet vårt om å fremme bærekraftige løsninger innen matemballasje, sier han.

I tillegg til biobaserte og resirkulerte plastløsninger kan den brukes til å blande inn nye tilsetningsstoffer i emballasjen.

– Når vi vil legge til aktive komponenter eller stoffer, som for eksempel essensielle oljer fra planter, som kan hemme veksten av bakterier i plastmateriale. For å forbedre egenskaper, kan vi bruke ekstruderen til å blande dem sammen på en jevn og kontrollerbar måte. Ekstruderen er veldig allsidig. Det gir oss mulighet til å forske mer målrettet innen materialutvikling, sier Kloce Dongfang Li.

Tester plastfilm

Mye billigere, men også viktig for å forske frem bedre emballasje, er det andre nye verktøyet som Nofima har kjøpt: En såkalt minidyptrekker. Liten nok til å stå på toppen av arbeidsbenken.

– Med denne kan vi konvertere flate filmer til 3D-emballasje i forskjellige former som skåler, pakke matvarene i den nye emballasjen, og så teste matkvalitet og holdbarhet ved definerte lagringstider, temperaturer og andre betingelser. Dette er jo selve kjernevirksomheten vår, sier Kloce Dongfang Li.

Tidligere måtte forskerne bruke en hel pakkelinje for å gjøre slike forsøk. Da trengtes det hele ruller med minst100 meter film. Nå er det nok med et A4-ark.

Den nye maskinen er spesielt nyttig for å teste hvor godt nye og innovative materialer. 

Dette kan være plastfilmer som ikke er tilgjengelige på markedet ennå. Kloce og hans kolleger tester om de lar seg forme når de er varmet opp – og om de er gode nok til å lage forskjellige typer emballasjeformer.

– Den vil gjøre oss i stand til å hjelpe industri- og forskningspartnerne våre med å teste hvor godt egnet de innovative materialene deres er for matemballasje, og den kan brukes til å utvikle prototyper på ny emballasje, forklarer Kloce Dongfang Li.

Kloce Dongfang Li har sin egen «skattkiste» med det som kan bli til nyskapende emballasje.

Forsker på emballering

Nofima arbeider med en rekke forskningsprosjekter på matemballasje for å finne riktige emballasjematerialer og bedre pakkemetoder som kan bidra til å bevare maten lenger.

De forsker også for å redusere miljøbelastningen fra mat og emballasje. Forskerne ser blant annet på hvordan plast kan gjenbrukes og hvordan det går an å øke bruken av resirkulert materiale.

Referanse:

Joana Lopes mfl: Heat-sealable bioplastic films of blended locust bean and potato byproducts for active packaging of fatty foods: Cheese and oat cookies as case studies. Food Hydrocolloids, 2024. Doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.109322

Powered by Labrador CMS