Froskelår i vrangstrupen

Menneskers stadig økende inntak av froskelår bidrar til å øke faren for utryddelse, advarer internasjonalt forskerteam i ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne tropiske trefrosken med oransje og grønne ben er blant de mange amfibiene som trues av utryddelse. (Foto: University of Manchester)

Som om ikke frosk og andre amfibier hadde nok å stri med fra før; over 120 arter har dødd ut siden 1980, og tilstanden er “kritisk” eller “alvorlig truet” for rundt en tredel av de eksisterende artene.

- Amfibier er allerede den mest truede dyregruppen som er vurdert, på grunn av sykdommer de utsettes for, tap av tilholdssteder (habitat) og klimaendringer.

- Menneskets voldsomme appetitt på bena deres hjelper ikke til i så måte, sier forsker Corey Bradshaw fra University of Adelaide, Australia.

- Helårs internasjonalt marked

Begeistringen brer altså om seg, slik at denne matretten er blitt noe mer enn en sær fransk delikatesse.

- Froskelår står på menyen i alt fra europeiske skolekantiner, markeder og middagsbord i Asia, til eksklusive restauranter over hele verden, sier Bradshaw, som er førsteamanuensis i økologi.

Den verdensomspennende froskehandelen har steget merkbart de siste 20 årene, med minst 200 millioner flere konsumerte frosk hvert år, ifølge studien, som skal publiseres i nettutgaven til Conservation Biology.

Trefrosken Boophis andohahela, en temmelig nyoppdaget frosk som kun finnes på Madagaskar. Denne finnes det foreløpig sparsomt med opplysninger om. (Foto: Miguel Vences)

- Froskelårmarkedet har endret seg fra å være mer sesongbasert og lokalt preget, til å bli et helårs internasjonalt marked, sier Bradshaw i et presseskriv fra universitetet.

Det internasjonale teamet bak studien mener det ikke er usannsynlig at økningen i antall konsumerte frosk per år kan overstige én milliard.

Bare en mindre del av handelen er nemlig er synlig i de tilgjengelige statistikkene.

- Begynnende kollaps

- Fraværet av viktige opplysninger for å kunne overvåke og håndtere fangsten skaper bekymring, sier Bradshaw.

Forskerne legger til at den fangsten og nedgangen i froskepopulasjoner ser ut til å følge samme mønster som ved tilfeller av overfiske i havet.

- Vi har sett begynnende kollaps lokalt i Europa og Nord-Amerika, fulgt av nedgang i populasjoner i India og Bangladesh, og nå potensielt i Indonesia, sier Bradshaw.

Indonesia er verdens største eksportør av froskelår.

Powered by Labrador CMS