Illustrasjon av overkropp og hode til en stor struts-aktig fugl med kraftig hode og gåse-aktig nebb. I bakgrunnen er det en sjø med trær rundt.
Slik kan den utdødde kjempefuglen ha sett ut.

Denne giga-gåsa levde samtidig som mennesker

Den døde ut for 45.000 år siden.

For nesten 50.000 år siden trampet en snodig skrue rundt ved Lake Callobanna i Australia. 

Genyornis newtoni veide dobbelt så mye som en struts og hadde nebb som en gås. Og den levde side om side med homo sapiens.

Nå har australske forskere studert gamle og nye skaller av kjempefuglen. De mener vi må revurdere hva slags fugl dette var.

Kort skalle

Rester av kjempefuglen ble oppdaget allerede i 1913, men de siste elleve årene har fossilene dukket opp på rekke og rad.  

Saltsjøen i Australia er nemlig en skattkiste av fossiler.

Ved å tolke alle fossilene på nytt kan forskerne slå fast at Genyornis hadde en kort skalle med stort, gåse-aktig nebb og vidt gap.

– Først nå, 128 år etter den ble oppdaget, kan vi si hvordan den faktisk så ut, uttaler en av forskerne bak studien, Phoebe McInerney ved Flinders University, til CNN.

Anbefaler ny plass på slektstreet

Giga-gåsa kunne ikke fly. I tillegg var kjempefuglen rammet av tørke og beinsykdom, viser en annen studie.

Når forskere har prøvd å finne ut hva slags fugl Genyornis newtoni er, har de konkludert at den må være i slekt med andre utdødde megafugler.

Men den nye studien plasserer kjempefuglen et helt nytt sted på slektstreet. 

Nemlig sammen med anden, gåsa og andre vannfugler.

Til venstre er det en illustrasjon av et slektstre som viser at Genyornis newtoni er på slektsgrenen for vannfugler. Ender, gås og lignende er på en av disse grenene, mens gjeterfuglen er på den nærmeste grenen. Til høyre viser en illustrasjon at megafuglen var nesten like høyt som et menneske.
Aller nærmest Genyornis newtoni på slektstreet er gjeterfugler, kalt Screamers på engelsk, anslår forskerne i den nye studien.

For rundt 45.000 år siden døde den ut.

– Forskerne har virkelig klart å melke de nye fossilene for alt de er verdt, sier forsker ved Ohio University Larry Witmer, som selv ikke var med på studien, til CNN.

Referanse

P.L. McInerney mfl.: Skull morphology of the enigmatic Genyornis newtoni Stirling and Zeitz, 1896 (Aves, Dromornithidae), with implications for functional morphology, ecology, and evolution in the context of Galloanserae, Historical Biology, 2024.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS