Penisen er en vinner

En god og hard penis er en utmerket plan, men å kombinere hydraulikk og stivhet er ikke bare enkelt. Den samme løsningen har utviklet seg hos forskjellige dyregrupper uavhengig av hverandre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når det gjelder fallosdesign har naturen holdt seg til en god strategi, melder tidsskriftet Science.

For virveldyr med “oppblåsbare” peniser er ereksjonen en stiv utfordring. Skal den komme seg dit den skal, bør den jo helst ikke bøye seg.

Selv om pattedyr og reptiler synes å ha utviklet peniser uavhengig av hverandre, deler de organets underliggende design - optimalisert for stivhet og form.

Forsterket vannballong

Det er konklusjonen fra biologen Diane Kelly fra University of Massachusetts.

- En penis er essensielt sett en forsterket vannballong, sier hun.

Tidligere har arbeidet hennes vist at pattedyrene har velformede forplantningsorganer. Pattedyrpeniser, inkludert understellet hos alt fra rotter til beltedyr og elefanter, har to lag med kollagenfiber. Ett sett med fiberlag går langs lengdeaksen, mens det andre ligger rundt penisen tvers over.

Når den pumpes full av blod, er en slik innretning ekstremt stiv og bøyer seg ikke fordi fibrene er strukket ut til sin maksimale lengde. Tversoverfibrene hjelper også penisen med å holde på formen.

Skilpadder og beltedyr

For å finne ut om virveldyr fjernt beslektet med pattedyrene, som reptilene, har kommet opp med den samme evolusjonære løsningen på forplantingsutfordringen, undersøkte Kelly slappe eksemplarer fra to skilpaddearter, og fra beltedyret, som er et yndet objekt for penisforskning.

Hun fant et lignende mønster av kollagenfiber, og fordi reptilpeniser og pattedyrpeniser utvikler seg fra forskjellig fostervev, mener hun de to dyregruppene må ha kommet frem til samme design uavhengig av hverandre.

Kelly tror pattedyr og skilpadder har kommet opp med samme løsning fordi det ikke er så mange måter å stive opp “oppblåsbare” strukturer på.

Penisene var imidlertid forskjellige på noen områder. Beltedyret hadde, på lik linje med andre pattedyr, bare to tversoverliggende fiberlag. Skilpaddene, derimot, hadde flere lag, nesten som kryssfiner.

Skilpaddepenisen tåler altså mer bøyningspress enn pattedyrpenisen. Hvorfor naturen har gitt skilpaddene en sterkere utrustning, vet vi ikke - ennå.

Referanse:

D. A. Kelly; Turtle and mammal penis designs are anatomically convergent; Biology Letters; 10.1098/rsbl.2004.0161.

Lenke:

Science: The Penis Plan

Powered by Labrador CMS