De fleste av oss vil kjenne igjen hva kjærlighet er og kunne fortelle om opplevelser vi har hatt. Likevel har vi kanskje ikke ord for hva det faktisk innebærer.

Hva er kjærlighet?

PODCAST: Det er skrevet utallige kjærlighetsviser og ikke minst laget tusenvis av romantiske filmer. Men hva er egentlig kjærlighet?

I denne episoden av podcasten Barnløs på godt og vondt snakker Cecilie Hoxmark, grunnlegger av Prosjekt Åpenhet, med Monica Roland, filosofen som forsker på kjærlighet. Doktorgradsavhandlingen hennes har da også tittelen What is Love?

– Kjærlighet er et komplekst fenomen, forteller Roland. Som oftest tenker vi på den romantiske kjærligheten, men kjærlighet kan også være mellom familiemedlemmer og nære venner. Det kan også være kjærlighet til andre ting enn mennesker, som kjærlighet til filosofi eller til et barndomshjem.

– Handler om å anerkjenne andres mål

De fleste av oss vil kjenne igjen hva kjærlighet er og kunne fortelle om opplevelser vi har hatt. Likevel har vi kanskje ikke ord for hva det faktisk innebærer.

– Det handler om å bry seg om noen for den andres skyld. Dette innebærer at vi anerkjenner andres mål og interesser som i utgangspunktet ikke trenger å være en del av ens egne interesser, forklarer Roland.

– Ekstremt høy status i vår kultur

– For veldig mange som leter etter en parter, ser vi ikke bare etter en sexpartner, men også etter en bestevenn, sier Roland.

Hun mener også at det å få til den romantiske kjærligheten har en ekstrem høy status i vår kultur.

– Dette selges også inn i populærkulturen, forteller Roland. 

– Selv om det tilsynelatende ser ut til at en serie handler om andre ting, er det gjerne parforholdene som driver historien fremover. Når serien avsluttes, ser vi gjerne at noen av hovedpersonene har endt opp med sin sjelevenn, at det er endestasjonen, sier hun.

En narsissistisk reise?

Til tross for at kjærlighetslivet har en stor verdi i vårt samfunn, viser Tall fra SSB at over en million nordmenn bor alene. Roland forteller at det er en økende trend at flere er ufrivillig single, som betyr at de går igjennom livet uten en fast partner.

– Selv om kjærlighet i filosofen beskrives som at du har oppmerksomheten rettet mot den andre, handler det i vår kultur mye om hva kjærligheten skal gjøre for meg og hvordan den andre skal være, sier Roland.

Om podcasten

Kunnskap og åpenhet om barnløshet til de som kjenner seg igjen og til alle andre. Alle vet vi om noen som ikke har barn, men sjelden historiene bak. Dette temaet må vi kunne snakke åpent om! Selv har jeg strevd med å få barn i ti år. I denne podcasten intervjues forskere, folk som reflekterer og andre som deler sine egne erfaringer. Vi lever i et samfunn som er veldig familiesentrert og det å ikke ha barn kan føre til et utenforskap. Jeg vil bidra til å fjerne fordommer, forventninger og tabuer. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Podcasten finnes også på Podbean.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS