I denne episoden av Barnløs på godt og vondt deler Thomas Hylland Eriksen sine tanker om normer og forventninger i Norge.
I denne episoden av Barnløs på godt og vondt deler Thomas Hylland Eriksen sine tanker om normer og forventninger i Norge.

– Vi har en sterk forventning om hvordan andre skal oppføre seg

PODCAST: – Jeg tror vi i Norge støter ut folk som bryter normer i mye større grad enn i mange andre land, sier Thomas Hylland Eriksen.

Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi. I siste episode av Barnløs på godt og vondt forteller han om hvilke konsekvenser normer og regler har for samfunnet og for hver enkelt av oss.

– En sosial norm er en regel, noe som nærmest sitter i kroppen for hvordan du skal oppføre deg, forteller Hylland Eriksen.

– Hvis du bryter regelen, så vet du at du blir møtt med en eller annen sanksjon. Vi har en sterk forventning om hvordan andre skal oppføre seg, sier han videre.

Om podcasten:

En podcast om barnløshet med Cecillie Hoxmark. Hva gjør det med oss når livet ikke blir slik vi har tenkt? Om alle måtene å få et barn på: ivf, eggdonasjon, adopsjon og surrogati. Å velge å ikke få barn. Om parforholdet, skyldfølelse og venner som forsvinner. Å finne andre meninger med livet. En podcast som vil sørge for større åpenhet rundt barnløshet. Fjerne fordommer, forventninger og tabu. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre. Podcasten finnes også på Podbean.

Vi marsjerer i takt

– Jeg tror vi i Norge støter ut folk som bryter normer i mye større grad enn i mange andre land, forteller Hylland Eriksen.

Han sier at vi har et samfunn med veldig høy grad av sosial integrasjon. Skolene ligner på hverandre i hele landet. Men det er også en fordel med et slikt samfunn, nemlig at vi har høy grad av tillit til hverandre, forklarer han.

Han påpeker at baksiden av medaljen er at vi marsjerer i takt.

– Det er veldig mye som implisitt, og det er da normene virker sterkest at du ikke vet at de er der engang. Du merker de bare når noen bryter med dem, sier han.

Paradoks

– Det er en utbredt tanke om at friheten har økt, sier Hylland Eriksen.

Han forteller at vi kan kle oss mer uformelt selv om vi er professor, og du kan leve i et homofilt samliv, men paradokset er at vi føler på mer frihet samtidig som vi har snevret inn synet på hva som er et vellykket liv.

– Det er mye strengere krav til at du skal holde deg frisk og at du skal drive med fysisk aktivitet, nevner han som et eksempel.

Om podcasten

Kunnskap og åpenhet om barnløshet til de som kjenner seg igjen og til alle andre. Alle vet vi om noen som ikke har barn, men sjelden historiene bak. Dette temaet må vi kunne snakke åpent om! Selv har jeg strevd med å få barn i ti år. I denne podcasten intervjues forskere, folk som reflekterer og andre som deler sine egne erfaringer. Vi lever i et samfunn som er veldig familiesentrert og det å ikke ha barn kan føre til et utenforskap. Jeg vil bidra til å fjerne fordommer, forventninger og tabuer. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Podcasten finnes også på Podbean.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS