- Trenger støtte etter tidlig kreft

Overlevende etter kreftsykdom i barndommen har inntil 25 prosent økt sannsynlighet for aldri å bli gift, sammenlignet med søsknene sine og befolkningen generelt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en amerikansk studie som er publisert i Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

I USA er flesteparten av voksne gift når de runder 30 år. Ekteskapet kan sies å ha en helt annen aura av oppnådd vellykkethet rundt seg enn her i landet.

- Mens det kan diskuteres hvorvidt giftemål er noe å hige etter, er det blant folk flest et forventet mål i vårt samfunn. 

- Resultatene antyder at de som overlever kreft i barndommen trenger kontinuerlig støtte også når de går inn i voksenlivet.

Det sier forsker Nina S. Kadan-Lottick ved Yale School of Medicine and Yale Cancer Center i et presseskriv.

Kadan-Lottick og kollegene hennes har brukt data fra Childhood Cancer Survivor Study, en retrospektiv kohortstudie med flere enn 10 000 personer som har hatt kreft i barndommen, og nå er voksne.

Forskerne så nærmere på hvor mange av dem som hadde giftet seg og skilt seg.

Resultatene viser at 42 prosent av de som overlevde kreftsykdommen giftet seg, 7,3 prosent opplevde separasjon eller skilsmisse og 46 prosent ble aldri gift.

- Mange som overlever kreft som barn, sliter med å delta fullt og helt i samfunnet på grunn av kognitive og fysiske ettervirkninger av kreftbehandlingen, sier Kadan-Lottick.

Risikoen for skilsmisse var ikke større enn i den generelle befolkningen.

Powered by Labrador CMS