Barn i bytte mot fingeravtrykk

En barnehage i Berlin gikk til innkjøp av en rådyr fingeravtrykkmaskin for å kontrollere at de riktige foreldrene hentet avkommet sitt. Men maskinen skapte flere problemer enn den løste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

En fersk forskningsrapport fra ABI Research i London hevder at biometri, måling av biologiske mønstre som fingeravtrykk og øyne, er på full fart inn som erstatning for pin-koder og passord på PCer og mobiltelefoner.

Flere land tar i bruk biometri i pass, visum og andre identitetsdokumenter, og i Norge jobbes det også med å utstede pass med fingeravtrykk.

Men en misjonsbarnehage i Berlin erfarte nylig at teknologien har sine begrensninger – og på ingen måte kan erstatte menneskelig kontroll.

Barnehagebestyrer Kathrin Janert forteller til nettutgaven av Die Zeit at barnehagen Zion i bydelen Mitte ikke har noen låst utgangsdør. Huset brukes av andre leietakere og bedrifter, og også hagen er fritt tilgjengelig.

Barnehagen sliter med lav bemanning, og det er vanskelig å ha oversikt over hvem som kommer og går, ikke minst ved hentetider. Gjentatte formaninger til foreldrene om å gi klar beskjed når de henter barna sine, har hatt liten effekt.

Stadig måtte personalet bruke tid på å lete etter barn som allerede var hentet.

For å kontrollere hvilke barn som var kommet om morgenen, og hvilke som ble hentet om ettermiddagen, valgte barnehageledelsen å gå til anskaffelse av en fingeravtrykkleser til den nette sum av 4900 euro.

Maskinen ble plassert ved inngangen, og fingeravtrykket til hver av de “henteberettigede” ble deretter lagret sammen med navnet på barnet.

Når foreldrene plukket opp barna, ble det registrert i maskinen, og de ansatte kunne kjapt finne ut om et barn som var ute av syne, allerede var på vei hjem med mor eller far.

Sinte foreldre

Men skanneren løste ikke det egentlige problemet. Den sikret ikke døren og slo ikke alarm dersom et barn forlot barnehagen uten å ha blitt sjekket ut ved maskinen.

- Hvis man ville, kunne man lett omgå hele skanneren, medgir Janert.

Systemet skapte også oppstyr blant foreldrene, og førte til sinte brev og medieoppslag.

- Denne sikkerhetsforskriften skyter langt forbi mål. Det er personalets ansvar å ha oversikt over barna, uttaler forelder Roman Koschuth til Der Tagesspiegel.

En annen begrensning er at to prosent av befolkningen har et fingeravtrykk som ikke er lesbart. Med 85 barn og 250 mennesker som er registrert som ”henteberettigede”, er det derfor statistisk sett sannsynlig at fem av disse trenger en alternativ kontroll.

Barnehagen skal ikke være den første i Tyskland som prøver ut biometri. Andreas Kugler, talsmann for personvernspørsmål i det sosialdemokratiske partiet SPD, er overrasket over denne nyheten, og påpeker overfor Der Tagesspiegel at en barnehage ikke akkurat utgjør noen høyrisikosone.

Også Datatilsynet i Berlin skal være skeptisk.

- Det enkleste hadde selvsagt vært om vi hadde nok ansatte eller kunne låse døren. Vi hevdet aldri at skanneren ville løse dette problemet. Systemet åpner for flere spørsmål enn det besvarer, medgir barnehagebestyrer Janert, som har satt fingeravtrykkleseren på lageret inntil videre.

Utraderer pin-koden

Det er likevel liten tvil om at den nye teknologien på full fart inn. En fersk forskningsrapport fra ABI Research i London har funnet at biometrisk teknologi, spesielt fingeravtrykk, er i ferd med å bre seg til sikkerhetsløsninger i det private forbruksmarkedet, særlig bærbare PCer.

Den britiske elektrokjeden Comet opplevde en økning i salget av PCer med fingeravtrykkskannere på 91 prosent i perioden mai til juli i år sammenlignet med månedene før.

Forskerne tror forbrukerne vil få økte muligheter til å bruke fingeravtrykk framfor pin-koder og passord også til mobiltelefoner og bærbare harddisker.

I USA betaler hver uke over to millioner amerikanere for varer og tjenester ved hjelp av fingeravtrykket sitt i stedet for å trekke kortet.

Flyplasser verden over har installert utstyr for biometrisk identifikasjon for å sikre seg at den personen som går om bord i flyet, er den samme som sjekket inn bagasjen.

Også i Norge kan passasjerer som reiser innenlands med bagasje, bruke fingeren når de skal fly med SAS.

Lenker:

Die Zeit Online: Kind nur gegen Fingerabdruck

Der Tagesspiegel: Kind abholen – nur gegen Fingerabdruck

ABI Research: Fingerprinting, Iris Scanning, Facial Recognition, and Other Technologies for Public and Personal Security

Powered by Labrador CMS