Neandertalere jaktet på store dyr og spiste mye kjøtt. Noen studier tyder på at de også spiste planter.
Men når forskere analyserer bein fra neandertalere, ser det ut til at de var kjøttetende i like stor grad som løver og hyener.
Samtidig er mennesker og våre slektninger egentlig altetende. Hvis mennesker spiser for mye proteiner og for lite av andre næringsstoffer kan man få proteinforgifting, også kalt haresult, forteller Melanie Beasley i en artikkel i The Conversation.
Hun er antropolog ved Purdue University i USA og er en av forskerne bak en ny studie som foreslår at fluelarver og råttent kjøtt kan være med å forklare de kjemiske signaturene i bein fra neandertalere.
Rovdyr på topp av næringskjeden
Versjoner av nitrogen og karbon i bein fra fortidens dyr og mennesker kan si noe om hvor de var plassert i næringskjeden.
Kjøttetere på toppen av næringskjeden har høye nivåer av isotopen nitrogen-15.
– Gress vil ha en nitrogen-verdi, hjorten som spiser gresset får en høyere verdi, og rovdyret som spiser hjorten får en enda høyere verdi, sier Beasley til CNN.
Neandertalere har et høyere nivå enn kjøttetere igjen, sier Beasley. Hvorfor er det slik?
I 2017 foreslo John D. Speth at neandertalere kan ha spist lagret kjøtt og fisk som var i ferd med å råtne, og at dette kan ha bidratt til høyere nivå av nitrogen-15.
Beasley skulle i gang med et forskningsprosjekt på nedbryting av lik ved University of Tennessee. Hun ville bidra til å undersøke hypotesen, skriver New Scientist.
Oppdaget høyt nivå hos fluelarver
I prosjektet målte forskerne nitrogen i lik under nedbryting for å se om det kan fortelle noe om dødstidspunkt.
Forskerne fant at nitrogen-15 øker noe etter hvert som vevet brytes ned. Men Beasley oppdaget også noe annet. Fluelarver som invaderer døde dyr og mennesker, har skyhøyt nivå av isotopen.
Forskerne foreslår at neandertalere kan ha lagret kjøtt på ulike måter for å spise det senere.
– John Speth og jeg begynte å snakke sammen: Hva om det ikke bare handler om det råtnende kjøttet, men om det faktum at de uansett aldri kunne ha hindret fluer i å komme og sette seg på kjøttet. Dermed ble fluelarver bare en del av delikatessen, sier Beasley til CNN.
Fluelarver kan være med å forklare et høye nivået av nitrogen-isotopen hos neandertalere, tror forskerne.
Annonse
De skriver at neandertalere ikke spiste massevis av rent kjøtt som en løve, men at de antagelig spiste mye fettrikt vev fra byttedyrene for å balansere ut proteininntaket, som tunge, ribbeinskjøtt, innvoller, kanskje med innslag av fluelarver.
– Fluelarver er en fettrik, næringstett, allestedsnærværende og lett tilgjengelig insektressurs. Både neandertalere og tidlige Homo sapiens ville hatt fordel av utnytte dem, på samme måte som moderne jegere og sankere, skriver Beasley i The Conversation.
De viser til eksempler på at kjøtt som er i forråtnelse, har blitt sett på som bra mat blant moderne urfolk i nord, også selv om det er larver i kjøttet.
– Spennende
Herman Pontzer som er professor i evolusjonær antropologi ved Duke University, er positiv til den nye studien.
– Dette er en spennende ny studie, og jeg mener den gjør mye for å kaste lys over de merkelige funnene som har kommet ut av isotopstudier av neandertalere og andre steinaldermennesker de siste par tiårene, sier han til NewScientist.
Andre peker på begrensninger ved studien. Resultatene ville veid tyngre om forskerne hadde studert larver og kjøtt fra dyr som neandertalere faktisk spiste, slik som hjort, sier bioarkeolog Amanda Henry til Nature.
Sopp, fisk og stekt mat er også foreslått å ligge bak den høye isotopsignaturen i neandertalerbein.
I en studie fra 2019 kom forskere fram til en annen konklusjon, at det ikke er nødvendig å trekke inn disse matkildene for å forklare det høye nivået av nitrogen-isotopen. Verdiene kan forklares med at neandertalere var topp-predatorer med et kosthold som bestod av kjøtt fra pattedyr, ifølge studien.