Annonse

Neandertalerne var smartere enn vi har trodd, ifølge ny forskning

Neandertalerne kokte bein i fettfabrikker lenge før Homo sapiens, ifølge arkeologer.

Dette viser det motsatte av hva vi har trodd om neandertalere, mener forskerne.
Publisert

Ved et arkeologisk område i Tyskland har forskere funnet en såkalt fettfabrikk.

Det viser seg at neandertalerne for 125.000 år siden smeltet fett fra kokte knokler, ifølge en ny studie.

En gruppe arkeologer graver ut et stort åpent område med dype grøfter og jordstolper, omgitt av trær, åser og en vannflate under en delvis overskyet himmel. Utstyr og redskaper ligger spredt rundt i området.
Ved det arkeologiske området Neumark‑Nord 2 i Tyskland har forskere funnet bevis for at neandertalerne var smartere enn vi trodde.

Det betyr at de gjorde det lenge før vår art, Homo sapiens, skriver CNN.

Fett en viktig ressurs

Fett var en viktig ressurs for jeger‑samlere som neandertalerne, særlig i vintermånedene når de ellers måtte nøye seg med magert kjøtt.

I studien, publisert i Science Advances, har forskere analysert 120.000 beinfragmenter og 16.000 flintredskaper. Knokkelbitene stammet fra minst 172 store pattedyr som hester og hjorter.

Forskerne mener at neandertalerne knuste de margfylte knoklene med steinhammer, for deretter å koke dem i flere timer og skumme av fettet som la seg som en hinne på overflaten av det kokende vannet.

Denne prosessen krevde både planlegging av jakt, transport og lagring av kadavre. Derfor viser resultatene at disse neandertalerne var strategiske og organiserte, ifølge forskerne.

– Holdningen om at neandertalerne var dumme – dette er enda et datapunkt som beviser det motsatte, sier Wil Roebroeks, medforfatter av studien, til CNN.

Sammensatt bilde som viser merkede forhistoriske dyrebein og tenner (A–G) med målestokk, et diagram av et dyreskjelett øverst til venstre og en haug små beinfragmenter (H) nederst til høyre.
Forskerne mener at neandertalerne knuste dyrebein for å utvinne fett fra dem.

Tidligste bevis

Moderne mennesker har utvunnet fett på samme måte i minst 28.000 år, men den nye studien er det tidligste beviset på en sofistikert bearbeiding av bein i så stor skala, ifølge forskerne.

Resultatene gir derfor ny innsikt i neandertalernes evne til å overleve og tilpasse seg.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS