Skrekksvulst med tenner funnet i 1600 år gammelt lik

Det er første gang denne typen svulst er funnet i et menneske fra antikken. Forskerne sier det er et svært spesielt funn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne svulsten måler hele 4,3 centimeter i diameter og inneholder både tenner og beinrester. (Foto: Núria Armentano)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Arkeologene ble svært overrasket da de fant restene av en død romersk kvinne ved et gravsted i Spania. De fant nemlig en stor svulst i kvinnens bekken - en svulst med tenner og bein på innsiden.

«Monstersvulst»

– Dette første gang en slik svulst fra den tiden blir omtalt i den vitenskapelige litteraturen. Derfor er funnet svært viktig, skriver en av forskerne bak funnet, Núria Armentano, i en e-post til NRK.no.

Kvinnen antas å være rundt 1600 år gammel, og hun døde da hun var rundt 30 år. Hun hadde en tilstand vi i dag kjenner som svulst i eggstokkene - Ovarian Teratoma. Ordet «teratoma» er gresk og betyr «monster» og «hevelse».

Svulsten ble målt til 4,3 centimeter på sitt bredeste, og kommer fra såkalte kimceller som danner egg. Muterte kimceller kan lage svulster som inneholder både tenner, bein og til og med mer avanserte organer: øyne.

Ser du noe uvanlig? (Foto: Iltirta Arqueologia/International Journal of Paleopathology)

Forskerne mener funnet er svært viktig, ikke bare for kunnskap om antikken, men også i historisk sammenheng.

De er ikke sikre på hva dødsårsaken til kvinnen er, men ser ikke bort ifra at svulsten kan ha vært en medvirkende årsak - til tross for at den var godartet.

– Noen ganger kan utviklingen av slike svulster føre til forflytning og forstyrrelser i viktige organer, skriver forskerne i en rapport publisert i International Journal of Paleopathology.

– Ingen bevis for at hun døde av svulsten

Kvinnen ble funnet ved et gravsted nær Lleida i Spania. (Foto: International Journal of Paleopathology)

En annen mulighet er at svulsten kan ha forårsaket infeksjoner eller komplikasjoner under graviditet - noe som potensielt kan være dødelig.

Men selv om svulsten kan ha vært årsaken til kvinnes død, er sannsynligheten større for at noe helt annet krevde hennes liv.

– Vi antar at hun i lang tid var uvitende om denne svulsten, sier forskerne til vitenskapsnettstedet LiveScience.

– Dersom hun hadde komplikasjoner på grunn av svulsten kan hun ha lidd, men det finnes ingen bevis for det, påpeker de.

Hvem var hun?

Men hvem var kvinnen med den uvanlige svulsten? Undersøkelser som er gjort av levningene tyder på at det var en helt vanlig kvinne.

Hun ble funnet med såkalte tegula-plater over seg - en type fliser som ble brukt i begravelser på den tiden hun levde. Dette var den mest vanlige måten å begrave folk på - og forskerne mener dermed at kvinnen i 30-årene var en helt vanlig borger.

– Hun var ikke en viktig eller rik person. Hun hadde en lav sosial og økonomisk status, skriver Núria Armentano, en av forskerne.

Powered by Labrador CMS