Et svart, veldig godt bevart menneskehode med rødlig hår og rynker i pannen og mellom øyenbrynene, ligger oppå en hvit isoporkasse
Nå skal forskerne granske skanningresultatene, slik at de kan lære enda mer om Tollundmannen.

Skanning av dette myr-liket avslører hittil ukjente detaljer

Det 2.400 år gamle hodet ble fraktet i all hemmelighet i en stasjonsvogn til Institutt for rettsmedisin ved Aarhus Universitet.

Hvem var Tollundmannen?

I 1950 ble liket av en mann funnet i en myr ved Silkeborg, på Jylland i Danmark. Tollundmannen er utstilt på Silkeborgmuseet.

Han er cirka 2.400 år gammel og døde mellom 405 og 380 f.Kr., ifølge tidligere karbon-14-dateringer. Han levde altså omtrent samtidig med filosofen Sokrates.

Liket ble funnet med lærtau rundt halsen. Han var trolig 30-40 år gammel, 164-167 centimeter høy og brukte størrelse 41 i sko. Da han ble lagt i myra, var han korthåret og ganske nybarbert.

Han hadde trolig god helse da han døde, men hadde fotvorter og innvollsorm.

(Kilde: Museum Silkeborg)

Etter en dag med CT-skanninger og analyser kan forskerne nå fortelle mer om Tollundmannens helsetilstand. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemelding.

Det viser seg at det indre til det gamle liket som ble funnet i en myr, er overraskende godt bevart.

Undersøkte øynene

Tollundmannens ene øye er helt intakt med form og synsnerver. Den andre er punktert.

Øynene og munnen hans er også intakte med et nesten Mona Lisa-aktig smil.

Forskerne har nå fått i detaljerte bilder av tennene hans, som de er i gang med å  undersøke.

Selv om det er uvisst om Tollundmannen har hatt tannsykdommer, kan de nye bildene bidra til kunnskap om nettopp det.

– Det kan fortelle om han har hatt tilgang til ressurser eller om det har vært kriser underveis. Har han hull i tennene, har han tannbyller, og har han fortsatt alle tennene? Vi vil gjerne vite så mye som mulig om ham, sier Ole Nielsen, direktør for Museum Silkeborg, hvor Tollundmannen står utstilt til daglig.

Hvordan døde han?

Den rådende teorien har lenge vært at Tollundmannen ble hengt, siden han ble funnet for 74 år siden med et lær-rep rundt halsen.

Men tidligere skanninger og røntgenbilder har vært mindre enn nøyaktige. Det har derfor ikke vært mulig å bekrefte om han har blitt kvalt.

Dette er noe de nye bildene kanskje kan være med på å belyse.

Se bildeserie fra skanningen her:

Svart hode med rødbrunt hår plassert oppi en hvit plastbøtte.
Forskerne har brukt en mikro-CT-skanner til å få bilder som skal hjelpe dem til å finne ut mer om hvordan Tollundmannen døde.
Pent antrukket mann i knelang, militærgrønn frakk, grå dressbukse og vest, hvit skjorte og slips bærer en metallkasse sammen med en mann i svart T-skjorte og svart bukse.
Tollundmannen ble fraktet i en spesialdesignet metallkasse. Her bæres den av museumdirektør Ole Nielsen (t.v.) og assisterende professor Kasper Hansen.
Det svarte hodet ligger på en hvit plate under en kraftig, hvit bue som er skanneren. To menn står på hver sin side av den.
Mikro-CT-skanneren kan skanne prøver med ultrahøy oppløsning. Det gjør bildene av Tollundmannen mye skarpere enn de har vært tidligere.
På personnummerbeviset står det 'Herr Tollund, Hovedgaarden, 8600 Silkeborg' og fødselsdato 29. mai 1987.
Tollundmannen fikk i 1987 et personnummer. Det er nødvendig for at han skal kunne bli skannet.
Gulbrunt hode i halvprofil og i profil. På profilbildet ser vi hjernen. Under: Svart-hvitt-skanning som viser det ene øyet som en kule.
En skanning av Tollundmannen viser at hans høyre øye og hjerne er godt bevart. Øyet har fortsatt en linse og en intakt synsnerve.
Svart-hvitt-bilde der de to profilene står mot hverandre. Det til venstre er mindre skarpt enn det til høyre.
Sammenligning av bildene fra den kliniske skanningen i 2002 og bildene fra mikro-CT-skanningen i 2024. Oppløsningen på de nye bildene er 422 ganger bedre enn de gamle.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS