Forskere synes det er vanskelig å plassere skjelettet blant de kjente menneskeartene, blant annet fordi haken ikke stikker ut i det hele tatt, slik den gjør hos oss mennesker.

Denne hodeskallen har ingen hake. Er den kanskje ikke fra et menneske?

Et skjelett fra en hule i Kina kan utfordre vår forståelse av menneskeartens utvikling, mener forskerne bak funnet. Dansk forsker er mer skeptisk.

En hodeskalle fra et 12 år gammelt barn kan tilhøre en hittil ukjent menneskeart, melder forskere.

Barnet døde i en hule i Kina for rundt 300.000 år siden.

Skjelettet ble funnet under en utgravning i Halong Dong-hulen i det østlige Kina. Det er det siste i en rekke funn som tyder på at menneskets evolusjonshistorie er mer komplisert enn tidligere antatt.

– Dette blir garantert kontroversielt, sier Mikkel Heide Schierup, professor ved Center for Bioinformatik ved Aarhus Universitet i Danmark.

Oppdagelsen er beskrevet i en studie publisert i Journal of Human Evolution.

Studien er svært interessant og kan bli banebrytende, mener Schierup. Men han er svært forsiktig med å sette navn på en ny menneskeart.

– Det er alltid interessant. Det finnes mange skjeletter i Kina som må studeres nærmere. Men basert på denne studien vil jeg ikke konkludere med at dette er en ny menneskeart, sier han.

Ingen hake og merkelig kjeve

De spanske og kinesiske forskerne bak studien mener at det nyoppdagede skjelettet kan være en hybrid mellom to menneskearter, der den ene er det moderne mennesket, altså Homo sapiens.  

Hybriden har fått navnet HDL 6.

På overflaten ligner nemlig skjelettet på et moderne menneskebarn. Men hodeskallen mangler hake, og den har en spesiell kjeve. 

Derfor mener forskerne at det må dreie seg om en hybrid.

Kjeven har en unik form ettersom den bøyer seg på en bestemt måte som ikke ligner på moderne mennesker. Og den har egentlig ingen hake i det hele tatt.

Derfor likner HDL 6 mer på Homo erectus enn på et moderne menneske. Forskerne mener derfor at dette kan være en ny menneskeart, et sted mellom Homo erectus og Homo sapiens på slektstreet.

Et gjennombrudd

Det å innføre en ny menneskeart er alltid kontroversielt. 

– De morfologiske analysene må granskes nøye, sier Mikkel Heide Schierup.

I en morfologisk analyse tar man for seg skjelettets anatomi. På denne måten kan forskerne se likheter med andre menneskearter og vurdere hvor HLD 6 skal plasseres på menneskets stamtre.

Fremtidig forskning på HLD 6 vil gi oss svar på om vi bør ønske en ny menneskeart velkommen inn i familien.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS