Forskning viser at behandlingen varer og at mange opplever ytterligere forbedring i etterkant.
Panikkangstanfall oppleves som veldig ubehagelig og kan gi intens frykt. Dersom man opplever slike anfall jevnlig, kaller fagfolkene det panikklidelse.
En metode for å behandle lidelsen ble for en tid siden utviklet i Bergen. Den går over fire dager og har fått navnet The Bergen 4-day treatment (B4DT).
Tidligere forskning har bekreftet at denne behandlingen er en god metode for raskt å gjøre noe med panikklidelse. Én uke etter behandling opplever nesten 90 prosent av pasientene en klar bedring.
Men hva med langtidseffekten? Ny forskning har godt nytt å melde.
Fantastiske resultater
– Det viser seg at forbedringen ikke bare vedvarer, men den blir faktisk sterkere over tid for mange. Dette forteller psykologspesialist og forsker Kristen Hagen ved NTNU.
Hagen er prosjektleder på to studier som nylig er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Psychiatry.
– Ved langtidsoppfølging melder pasientene at de føler seg enda bedre – enn rett etter terapien og ved oppfølgingen tre måneder etter. At pasientene blir enda bedre over tid, er rett og slett oppsiktsvekkende, sier Hagen.
Pasienter melder at de føler seg enda bedre etter det har gått en stund, enn rett etter terapien, forteller psykologspesialist Kristen Hagen.(Foto: Privat)
Studiene viser også at behandlingen ikke bare reduserer panikklidelse-symptomene, men også symptomer på generell angst og depresjon.
Hagen sier at til tross gode resultater av studiene bør de kontrolleres med et større antall pasienter.
Slik foregår behandlingen
I stedet for å trekke behandlingen over mange uker, gjennomføres metoden B4DT intensivt over fire dager i samme uke.
Tre til seks pasienter møtes i gruppe, og tilsvarende antall behandlere.
Pasientene får skreddersydd behandling hvor de øver på å oppsøke symptomer, situasjoner og situasjoner som kan utløse angst. Disse situasjonene har pasienten ofte i lengre tid unngått.
I denne terapien møter de det vanskelige på en annen og mer hensiktsmessig måte. Det gir pasientene innsikt i at det er panikkangsten og ikke reelle årsaker som har fått dem til å frykte situasjoner.
Nesten ni av ti pasienter melder om stor forbedring med denne metoden. De har minimalt med symptomer og fungerer relativt godt i hverdagen etterpå.
Metoden ble utviklet for å behandle tvangslidelser, men er tilpasset for å behandle andre psykiske lidelser som panikklidelse.