Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

Hva viser forskningen om alkohol og trening som ikke er fullt så opplagt?

Forskere testet alkohol og trening: Hver deltager drakk opptil en halvflaske vodka

PODCAST: Hva betyr alkohol for trening og treningsutbytte? Er det greit å runde av en økt med en øl?

Dette er noen av spørsmålene du får svar på i denne podcasten om alkohol og trening. Du får også høre om et eksperiment der forsøkspersonene fikk i seg til dels betydelige mengder alkohol og hva det ga utslag på – og ikke.

Er det egentlig så farlig?

Joda, alkohol er ikke prestasjonsfremmende, og du tar deg ikke en hikkas rett før en treningsøkt. Jevnlig tung drikking er heller ikke genialt om du vil holde deg i form. Men hva viser forskningen om effekter som ikke er fullt så opplagt?

Hva med en fuktig fest, ødelegger den for måneder med trening?

Nei. Men stadig, tung festing vil være en annen sak.

Hva med styrke og restitusjon, blir den dårligere om du runder av med én øl?

– Ja og nei, sier Gøran Paulsen, førsteamanuensis ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole.

Drakk tungt

I eksperimentet fikk forsøkspersonene testet beinstyrke, spenst og gripeevne. Formålet var å sjekke hvordan utrent muskulatur ble påvirket. Deretter trente de seg igjennom et sett tradisjonelle øvelser, før de fikk noe å drikke – med gradvis mer alkohol i, i hver av fire slike treningsrunder.

På det meste fikk hver deltaker omtrent en halvflaske vodka. Det skulle tilsvare åtte drinker.

Resultatet var ikke så opplagt:

– Selv en ganske stor dose alkohol hadde ganske liten effekt, både på kraft og fysiologiske parametere ellers. Vi så et naturlig fall, men det er vanlig etter en tung økt, også uten alkohol, forteller Lars Haugvad.

Han er fysioterapeut og manuellterapeut ved Olympiatoppen og en du også møter i denne podcast-episoden. Og han er for øvrig bror til en annen forsker bak studien, Anders Haugvad.

Svekker styrketreningen

Resultater viste at også restitusjonen var normal. Men effekten av styrketreningen er en annen sak:

– Alkohol svekker effekten av styrketrening. Den såkalte proteinsyntesen, proteinoppbyggingen som foregår i alle celler, går saktere. Derfor vil effekten av selve treningen bli dårligere, men dette er relativt. Det handler om et dose-respons forhold på mengde og hyppighet av inntaket, forklarer Lars Haugvad.

Dermed har én øl etter trening en gang eller to i uka ingen betydning, men daglig stiller det seg annerledes.

– Restitusjonen er derimot vanskeligere å måle på bakgrunn av kompleksiteten av denne opplevelsen. Trolig er effekten mindre der, sier Lars Haugvad.

Han stod for gjennomføringen av eksperimentet sammen med sin bror Anders. Lars Haugvad påpeker at kunnskap om restitusjon er viktig både i rehabiliteringsprosesser og i styrketrening for pasienter. Dette er noe han også understreker i foredrag og kurs om styrketrening for fysioterapeuter.

Bakfull uansett

De to forskerne kommer også noen myter til livs. Både om hva som skjer når vanlig alkohol, altså etanol, brytes ned – og noen sannheter om bakfylla.

– Du kan for eksempel ikke påvirke nedbrytingen. Dermed nytter det ikke å trene bort alkohol du først har fått i deg. Prosessene i kroppen må bare få gå sin gang, i sitt tempo, forklarer Lars Haugvad.

Dermed kan du heller ikke unngå bakfylla, for eksempel ved å spise egg, slik enkelte tror.

– Du kan derimot gjøre bakfylla verre ved blant annet mangel på søvn og andre kontekstuelle faktorer. Uansett trener du jo dårligere dagen derpå, sier forskeren.

Hør NIH-podden om alkohol og trening her:

Powered by Labrador CMS