Annonse

Så mye alkohol kan sjimpanser få i seg hver dag

Den overmodne frukten de spiser, er ikke bare søt.

Illustrasjonsbilde av en sjimpanse som spiser frukt. Promillen er ukjent.
Publisert

Det er mange aper som liker alkohol. Ifølge en tidligere studie på sjimpanser i fangenskap valgte de selv å drikke fruktjuice med hele 10 prosent alkohol. 

– De kan oppsøke rusen, sier Torfinn Ørmen til forskning.no. Han er førstelektor ved OsloMet og zoolog spesialisert på primater. Han har ikke deltatt i den nye forskningen, men har sett på den nye studien. 

Sjimpansene er sannsynligvis tilpasset et liv med nær konstant promille, ifølge den nye forskningen. 

Det handler om kostholdet deres. Sjimpansene spiser svært mye frukt – rundt 4,5 kilo hver dag.

Og de foretrekker moden og overmoden frukt. Søt, overmoden frukt blir gjæret – og får dermed en alkoholprosent. 

I den nye studien, publisert i tidsskriftet Science Advances, prøver forskerne å anslå hvor mye alkohol det er i de vanligste fruktene som sjimpanser både i Øst- og Vest-Afrika. 

– De foretrekker å spise frukten med høyest alkoholprosent, sier Torfinn Ørmen etter å ha lest studien. 

Ifølge forskningen er dette en type fiken. Forskerne estimerer at sjimpansene vil få i seg rundt 10 gram alkohol ved å spise rundt 75 overmodne fiken.

Forskerne skriver at 4,5 kilo frukt tilsvarer et sted mellom en og to alkoholenheter om dagen. 

Men betyr dette at apene også er beruset? 

Viltkamera fanger to sjimpanser som spiser moden frukt.

Søte frukter

Ideen om at aper og våre forfedre har tilpasset seg et kosthold med litt alkohol, kalles the drunken monkey-hypotesen. 

Dette har ført til at vi har blitt mer og mer tilpasset alkohol og at alkohol er et næringsmiddel vi setter pris på – både smak og virkning. 

– Alkoholen vi inntar, går inn i stoffskiftet i kroppen, sier Ørmen. 

Ørmen peker på at det varierer hvordan folk klarer å nyttiggjøre seg energien i alkohol, altså hvor god kroppen er på å bryte ned alkohol til energi.

Det kan dermed være en evolusjonær fordel å kunne bruke alkoholen best mulig. 

Men det er ikke snakk om at disse apene går rundt og er ruset, selv om de altså kanskje er vant til å få i seg alkohol hver eneste dag.

– De blir ikke fulle av dette. Det er altfor mye frukt som skal til. 

Det er også en del usikkerheter her. Forskerne har altså estimert hvor mye alkohol det er i apenes foretrukne frukt, men hvor mye de får i seg fra dag til dag, kan variere en del.

Men både aper og andre dyr kan også aktivt oppsøke rus.

En sjimpanse spiser fra et fikentre i Uganda.

Marula og fyll

Ørmen peker spesielt på Marula-frukt, en spesielt søt frukt som vokser på trær i det sørlige Afrika. 

Her flokker bavianer, elefanter, vortesvin og mange andre dyr til den overmodne marula-frukten som har falt på bakken. Og de spiser nok frukt og den er gjæret nok til at de faktisk detter rundt av rusen. 

Forskerne trekker også fram en annen studie på ville sjimpanser som faktisk stjeler fermentert og alkoholholdig sevje fra palmer fra mennesker. 

Dermed spiller alkohol kanskje ikke bare en rolle som næringsmiddel. 

Du kan se marula-fylla selv i klippet fra en gammel naturdokumentar under:

Referanse:

Maro fl: Ethanol ingestion via frugivory in wild chimpanzees. Sci adv, 2025. DOI: eadw1665 (2025)

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS