HIV fester grepet om Øst-Europa

AIDS-epidemien er i ferd med å eksplodere i Øst-Europa - i et tempo som bare kan sammenlignes med Sentral-Asia. Økende sextrafikk fra Baltikum til Norden kan bety at flere vil bli smittet i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang utgjør kvinner 50 prosent av den globale HIV/AIDS-epidemien. Dette avliver effektivt myten som sykdommen som først og fremst rammer homoseksuelle menn.

HIV vil dermed være en økende risiko for menn som kjøper sex av kvinnelige prostituerte fra Baltikum og Russland.

Estland har for eksempel verdens største økning av HIV-infeksjoner. Antallet smitterapporter gikk opp fra 12 i 1999, til 1 474 i fjor. Landet har bare 1,5 millioner innbyggere. I Latvia gikk smittetilfellene opp fra 25 i 1997 til 807 i 2001.

250 000 smittet i år

I år ble 250 000 mennesker smittet med HIV i Russland, Baltikum og Sentral-Asia, og dermed lever 1,2 millioner mennesker med sykdommen i denne regionen. Så langt har ikke epidemien krevd mer enn 25 000 liv, men en dramatisk økning er i gang.

Til sammenligning lever 570 000 mennesker med HIV i Vest-Europa, og 30 000 mennesker har fått beskjed om at de har sykdommen i år.

I Usbekistan var det i første halvdel av 2002 nesten like mange nye smittetilfeller som i hele det foregående tiåret. Tallene går fram av en ny rapport fra FNs fellesprogram mot AIDS, kalt UNAIDS.

Smitte via sprøyter

"AIDS smitter ofte gjennom deling av sprøyter i Øst-Europa."

Mesteparten av smitteoverføringen i denne verdensregionen skjer gjennom deling av sprøyter blant rusmisbrukere. Unge mennesker står derfor ansikt til ansikt med en høy risiko for HIV-smitte, som tilfeldige eller faste sprøytemisbrukere.

Man regner med at ca en prosent av befolkningen i disse landene setter sprøyter med stoff.

Nesten 80 prosent av de registrerte nye infeksjonene i Baltikum mellom 1997 og 2000 var blant mennesker under 29 år. I Russland hadde det totale antallet rapporterte HIV-smittede økt til over 200 000 midt i 2002. Dette er en enorm økning sammenlignet med de 10 993 som var rapportert for fire år siden.

Underrapportering

I tillegg er det sannsynlig at tallene sterkt undervurderer antallet mennesker som lever med HIV i denne regionen.

En nylig undersøkelse blant stoffmisbrukere i den russiske byen Togliatti avslørte at halvparten av de undersøkte var smittet. Tre av fire var ikke klar over at de hadde sykdommen.

Smitte hos heteroseksuelle

I Ukraina er rundt en prosent av den voksne befolkningen smittet. 28 prosent av de nye smittetilfellene kan spores tilbake til heteroseksuelt sameleie.

- Vi vet at det i alle lands AIDS-kriser kommer til et punkt hvor epidemien bryter ut av spesielt sårbare grupper, og beveger seg over til videre befolkningslag, sier WHOs generalsekretær Gro Harlem Brundtland.

UNAIDS-rapporten sier at mangelen på informasjon og forebyggende kampanjer er årsaken til at Europa nærmest deles i et nytt jernteppe på grunn av AIDS-epidemien. En spørreundersøkelse gjennomført i Aserbajdsjan og Usbekistan i fjor avslørte at en av tre kvinner aldri hadde hørt om AIDS, skriver BBC.

Økende sextrafikk fra Baltikum til Norden

I følge barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) er strømmen av prostituerte fra de baltiske landene til Norden økende.

Denne uken deltar hun sammen med justisminister Odd Einar Dørum (V) på en nordisk-baltisk konferanse i Latvias hovedstad Riga, for å drøfte tiltak mot handelen med kvinner og ungjenter, skriver NTB.

- Ingen har full oversikt over dette, men vi vet at strømmen er økende, og at mange ikke drar frivillig. Det er også en del russiske jenter som kommer til vestlige land via østersjøkysten, sier Dåvøy.

I 2001 ble mer enn 4 100 litauiske statsborgere sendt tilbake fra Litauen fra andre land. I 1999 var det tilsvarende tallet under 2 000.

- 100 prosents økning i Norge

Hittil i år har 155 mennesker fått diagnosen HIV i Norge. Dette er nesten 50 prosent flere enn på samme tid i fjor. Grunnen kan være at flere nordmenn dropper kondom, og har mye tilfeldig sex, skriver Dagsavisen.

I fjor ble totalt 106 mennesker smittet av HIV-viruset i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

- Vi ser en veldig stor økning av mennesker som får diagnosen HIV i år. Av erfaring vet vi at tallet kommer til å øke enda mer mot slutten av året. Jeg tror nok at vi kommer til å se en økning på nærmere 100 prosent -i alle fall over 80, sier generalsekretær Arne Birger Heli i Pluss - Landsforeningen mot AIDS.

Til sammen har 2 505 mennesker fått HIV-diagnosen i Norge, men 556 av disse er nå døde av AIDS. I dag lever 201 mennesker med sykdommen, og Heli bekrefter en sterk økning også av personer som har utviklet AIDS i år.

Mest tilfeldig sex

En verdensomspennende undersøkelse gjort av kondomprodusenten Durex viser at nordmenn topper statistikken over hvem som har mest tilfeldig sex. Hele 72 prosent av de 2 500 nordmennene som svarte på undersøkelsen sier de har hatt tilfeldig sex, og nesten én av to nordmenn har hatt ubeskyttet sex.

Det bør nevnes at Durex’ undersøkelse kun er blitt besvart av mennesker som frivillig har gått inn på kondomprodusentens nettside, og stort sett er personer i alderen 16 til 24 år.

Lenker:

UNAIDS: AIDS Epidemic Update 2002
UNAIDS: Wold AIDS day 2002
 

Felles FN-program om HIV/AIDS:UNAIDS
WHO: HIV/AIDS
 

Folkehelseinstituttet: Aids-info

Powered by Labrador CMS