De verste stedene i verden

Trodde du stormen Ivar var ille? Her de ti stedene i verden hvor været er aller verst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er værmagasinet Weatherwise som står for årets kåring av verdens verste.

For mens de fleste er opptatt av plasser med passe temperatur, sol og godt badevann, har journalist Ed Darack spadd opp de mest ubehagelige stedene på kloden.

Kriteriene er at de klimatiske forholdene i størst mulig grad er egnet til å forårsake ubehag, smerte, skader og død hos menneskelige besøkende.

Darack innrømmer riktignok at lista ikke er helt utfyllende. Av naturlige årsaker mangler det værstasjoner på mange av de potensielt grusomste stedene på jorda – men oversikten er likevel et godt stykke kvalifisert gjettverk:

10. plass: Ojmjakon og Verkhojansk, Sibir

Skoger ved Ojmjakon i Sibir. (Foto: Maarten Takens/Wikimedia Commons)

Det russiske tettstedet Ojmjakon ligger i beinhard strid med konkurrenten Verkhojansk om den tvilsomme tittelen: Den nordlige kuldepolen – altså stedet på den nordlige halvkule hvor den kaldeste temperaturen er registrert. Begge har notert rekordkalde – 67,8 grader Celsius.  

9. plass: Bouvetøya

Bouvetøya sett fra rommet. (Foto: Image Science & Analysis Laboratory, NASA Johnson Space Center)

Dette norske bilandet er verdens mest avsidesliggende ubebodde øy. Den er en 49 kvadratkilometer stor forfrossen kul som stikker opp av Sør-Atlanteren. Nærmeste fastland er Dronning Mauds Land i Antarktis, 1700 kilometer unna.

Over 90 prosent av øya er dekt av isbreer og det finnes ingen havner hvor båter kan legge til. Temperaturene ligger under frysepunktet mesteparten av året, og det blåser hardt dag og natt.

8. plass: Det sentrale Sahara

Områder sentralt i Saharaørkenen. (Foto: NASA/Luca Pietranera/Wikimedia Commons)

Om Bouvet er dypfrossen, er områdene sentralt i Saharaørkenen et hett helvete.

Dagtemperaturen om sommeren bikker jevnlig over 50 grader, mens vinternettene kan være forbausende kalde.

Sandstormer raser med jevne mellomrom, og det faller bare 2,5 centimeter nedbør på et helt år. Husk drikkeflaske og solkrem!

7. plass: De sørlige Andesfjellene

Monte Fitz Roy og de andre toppene i den sørlige enden av Andesfjellene må ta av for voldsomme vinder og mye grisevær. (Foto: Patrols/Wikimedia Commons)

Lite stopper vindene som raser rundt kloden på disse breddegradene - bortsett fra den sørlige enden av Andesfjellene.

Ikke overraskende får disse fjellområdene mye klimatisk juling: Bitende kalde stormer brøler igjennom fjellpassene, gjerne i uker i strekk.

6. plass: Gandom-e Beryan, Dasht-e Lut, Iran

Ørkenen Dasht-e Lut i Iran. (Foto: yeowatzup/Wikimedia Commons)

Etter målinger av temperaturene på bakken – ikke i lufta – stakk ørkenen Dasht-e Lut i Iran av med rekorden: Svimlende 70,7 grader.

Og i tillegg har dette infernoet en slags VIP-avdeling hvor alt er enda verre.

Dette er et platå av svart lava ved navn Gandom-e Beryan. Navnet betyr ristet hvete, og historien forteller at en karavane en gang måtte sette igjen en del hvete her. Den var behørig grillet da neste følge kom forbi.

5. plass: Summit Camp, Grønland

NASAs rover GROVER skal utforske ugjestmilde polare strøk. Der settes den ut nettopp fra Summit Camp. (Foto: Lora Koenig / NASA Goddard)

Det var definitivt ikke godt vær som veide tyngst da man besluttet å bygge forskningsstasjonen Summit Camp, midt inne på isen på Grønland.

Her er høyeste middeltemperatur selv om sommeren under 10 minusgrader. Vinteren disker opp med minimumstemperaturer ned mot minus 50.

Stormer er hyppige gjester hele året og den gjennomsnittlige nedbøren slår Bergen ned i støvlene.

4. plass: K2-regionen

K2 i Pakistan er verdens nest høyeste fjell. (Foto: Maria Ly/Wikimedia Commons)

Mount Everest er høyest, men K2 er verre. På alle måter.

Verdens nest høyeste fjell er vanskelig å bestige. Og så har det et forferdelig klima. Om vinteren raser fryktelige stormer, og i motsetning til Everest har K2 aldri vært besteget i vintermånedene. Men også om sommeren kommer fort en kraftig monsunstorm med hylende vind og et lass av snø.

Mange regner K2 som et av de dødeligste stedene i verden.

3. plass: Den antarktiske kysten

Selv på en stille dag renner kald vind ned fra de høyereliggende områdene av Antarktis og feier utfor iskanten ved Bellingshausenhavet. (Foto: fruchtzwerg's world/Wikimedia Commons)

Antarktis kvalifiserer nok egentlig til hele topp-ti-lista alene, skriver Darack i Weatherwise. Som kompensasjon rangerer han like godt hele kysten rundt det ubehagelige kontinentet som det tredje verste stedet i verden.

Her møter iskaldt kontinent et uregjerlig hav. Stormene raser i ring rundt kloden så samme stormen kan være innom samme punkt på kysten flere ganger før vinden fisler ut. Og gjennomsnittstemperaturen ligger under null i alle årets måneder.

2. plass: De isdekte fjellene i Yukon-territoriet og Alaska

Mount Logan i forgrunnen og Mount Saint Elias bak til høyre. I bakgrunnen ser du Alaskabukta. (Foto: Jack French/Wikimedia Commons)

Rett opp fra den forblåste Alaskabukta stiger Mount Logan på nesten 6000 meter, Mount Saint Elias på godt over 5000 og flere andre imponerende topper.

I dette området finnes de største isflatene utenfor polene. Og ikke uten grunn. Stedet er hjemsøkt av voldsomme stormer, enorme mengder snø og temperaturer det gjør vondt å tenke på.

1. plass: Forskningsstasjonen Vostok, Antarktis

Forskningsstasjonen Vostok i Antarktis, nå uoffisielt kåret til stedet med verdens verste klima. (Foto: NSF/Josh Landis/Wikimedia Commons)

Denne russiske stasjonen ligger midt inne på det antarktiske kontinentet. Dette er den sørlige kuldepolen, med rekordmålinger nede i – 89,2 grader. Varmerekorden er hutrende 12 minusgrader.

Vinden hyler hele året, men knapt et snøfnugg faller. Dette er et av verdens tørreste steder.

Ikke engang de mest hardføre polardyra kan leve her. Om menneskets nærvær her er et vitne om djervhet eller ravende galskap, kan man jammen spørre seg.

Imponerende er det i hvert fall.

Powered by Labrador CMS