Annonse

Jorden roterer raskere: I morgen blir sommerdagen kortere

To dager de nærmeste ukene blir berørt av tyngdekraften mellom Jorden og Månen.

Tyngdekraften mellom Jorden og Månen gjør at noen dager denne sommeren blir kortere.
Publisert

22. juli og 5. august.

Disse dagene blir uvanlig korte i år, fordi Jorden er ventet å rotere raskere de neste ukene. Det skriver Live Science.

Tyngdekraften gjør at Månen hele tiden drar i Jorden og dermed bremser Jordens rotasjon. Jo nærmere Månen er Jordens ekvator, jo mer bremses jordkloden.

22. juli og 5. august er Månen i en posisjon langt fra ekvator og nærmere Jordens poler.

Det gjør at Jorden roterer raskere og dagene forkortes. De to dagene blir mellom 1,3 og 1,51 millisekunder kortere enn normalt.

En dag varte i 19 timer

Siden Jordens tidlige dager har planetens rotasjon blitt langsommere, slik at dagene har blitt lengre. For en til to milliarder år siden var en dag på Jorden bare 19 timer lang, har forskere funnet ut. Det skyldes trolig at Månen på den tiden var nærmere Jorden.

Jordens rotasjonshastighet påvirkes av ulike ting, blant annet Solens og Månens posisjoner, endringer i Jordens magnetfelt og forskyvninger i massen på Jorden, slik som bevegelser i is- og vannmasser.

Enkelthendelser har også påvirket Jordens rotasjon: Jordskjelvet i Japan i 2011 forkortet dagen med 1,8 millisekunder.

Selv skiftene mellom årstider påvirker jordens rotasjon, forteller Richard Holme, geofysiker ved University of Liverpool, til Live Science.

– Det er mer land på den nordlige halvkule enn i sør, sier Holme. 

– Om sommeren i nord får trærne blader. Dette betyr at masse flyttes fra bakken til over bakken – lenger bort fra jordens rotasjonsakse.

Må vi trekke fra litt?

Selv om de to nevnte dagene blir kortere, er det ikke noe vi vil merke. For eksempel roterte Jorden også ekstra raskt 9. juli, uten særlig oppstyr. Det ville først hatt betydning for klokkene våre hvis forskjellen i dagens lengde var mer enn 0,9 sekunder – altså over 900 millisekunder.

Hvis Jorden fortsetter å rotere raskere, kan det likevel få konsekvenser. I 2029 kan vi være nødt til å trekke et skuddsekund fra den internasjonale tidsstandarden UTC, ifølge forskere. Det vil i så fall være første gang noensinne.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS