Kikhosteepidemier kommer og går, men den nåværende er «veldig kraftig», sier forsker.
Norge har en økning i tilfellene av kikhoste etter pandemien.

Flere får kikhoste: Her er det du trenger å vite

Stadig flere blir smittet av kikhoste. Hvordan smitter det, hvem bør passe ekstra på, og hvor lenge varer sykdommen?

Under pandemien stupte antallet tilfeller av kikhoste i Norge. Nå øker smitten.

I Danmark ble det i september erklært kikhoste-epidemi. Nå er antallet dansker som er bekreftet smittet, på det høyeste nivået siden 1980-tallet. 

– Kikhosteepidemier oppstår hvert tredje til femte år, men epidemien vi har nå, er mye høyere enn vanlig. Den er veldig kraftig, sier Tine Dalby om situasjonen i Danmark. Hun er seniorforsker og infeksjonsepidemiolog ved det danske Statens Serum Institut.

Kikhoste er en luftveissykdom forårsaket av bakterien Bordetella pertussis og gir kraftig hoste. For voksne kan kikhoste være svært ubehagelig, men for små barn kan det være livstruende. 

I motsetning til for eksempel influensa, er ikke kikhoste en vintersykdom, men kan fortsette utover våren og sommeren, forteller Dalby. 

Hva er symptomene på kikhoste? 

Symptomene på kikhoste er kraftige hosteanfall, noen ganger etterfulgt av hylende pust og eventuelt oppkast, sier Tine Dalby. 

Hvor ofte hosteanfallene kommer, er veldig individuelt. For noen er de ganske hyppige, spesielt når man skal sove. Derfor kan søvnen bli veldig forstyrret, fortsetter hun.

– Anfallene kan også komme hvis du spiser, drikker, ler eller gråter. Så du kan hoste mye på en dag. 

Hvor lenge varer kikhoste? 

– Hvis du er skikkelig uheldig, varer sykdommen i opptil tre måneder, sier Dalby og legger til at det er derfor sykdommen i Kina kalles «100-dagers hoste».

Er kikhoste farlig? 

Kikhoste er farlig for helt små barn, sier forskeren. 

– For spedbarn kan det være livstruende. Noen ganger er de for små til å hoste, og i stedet for hosteanfall har de anfall der de slutter å puste. Dessverre har vi sett dødsfall hos spedbarn, men dette er heldigvis sjeldent, sier hun.

For større barn og voksne med normalt immunforsvar er ikke kikhoste farlig, men det kan være svært ubehagelig, sier Dalby.

– Du hoster veldig kraftig, og under et hosteanfall får du ikke puste. Du kan hoste så du tisser på deg eller knekker et ribbein, og hosten kan holde deg våken om natten, sier hun. 

Hvordan blir du smittet av kikhoste? 

Kikhoste er en luftveisinfeksjon, som covid. Den smitter også på samme måte: Gjennom snørr, hoste og nysing, forteller Dalby. 

Hun legger til at sykdommen er veldig smittsom.

Selv om du kan ha symptomer på kikhoste i flere måneder, er sykdommen bare smittsom de første tre-fire ukene, understreker Dalby. 

Kan man vaksineres mot kikhoste? 

Ja, siden kikhoste kan være livstruende for små barn, kan de heldigvis bli vaksinert. 

Vaksinen er del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet fra tre måneders alder. De aller fleste barn vaksineres mot kikhoste med tre doser første leveår, ifølge Norsk Helseinformatikk. Blant småbarn er det som regel de uvaksinerte som får sykdommen, men vaksinen gir ikke full beskyttelse.

Folkehelseinstituttet i Norge har anbefalt at gravide får vaksine mot kikhoste.

For voksne er ikke kikhoste livstruende, og derfor er det ikke noe vaksinasjonsprogram for dette, slik det var under koronaepidemien. Det litt spesielle med kikhoste er at vaksinasjonen ikke varer livet ut, legger Tine Dalby til.

– Det er individuelt hvor lenge vaksinasjonen varer, men som en tommelfingerregel er det fem til ti år. Det samme gjelder hvis du har hatt sykdommen. Det vil si at du kan bli smittet igjen, sier seniorforskeren. 

Bør du gå til legen hvis du tror du har kikhoste? 

Ja, hvis du hoster mye, bør du gå til legen og bli testet for kikhoste, sier Dalby. Testen for kikhoste er enten en vattpinne helt bakerst i nesen eller en blodprøve.

Hvis sykdommen oppdages tidlig, kan legen gi deg antibiotika for å sikre at du ikke kan smitte andre.

– Spesielt hvis du har kontakt med spedbarn, er det viktig at du unngår å smitte dem. Derfor er det lurt å oppsøke lege hvis du tror du kan ha kikhoste, understreker seniorforskeren. 

Hva kan du gjøre for å unngå å bli smittet av kikhoste?

Spedbarn og gravide bør vaksineres mot kikhoste, ifølge Tine Dalby. Til alle andre er hennes råd å gjøre som under koronapandemien:

— Er du i nærheten av noen som hoster mye, så hold avstand, sier Tine Dalby.

– Hvis du er veldig bekymret for helsen din, sørg for god håndhygiene og bruk munnbind. Men igjen – kikhoste er ikke farlig for voksne, men bare ubehagelig og varer lenge, sier hun.

Kan du gjøre noe for å lindre kikhoste? 

– Dessverre finnes det ikke noen mirakelmedisin for å fjerne hosteanfallene. Drikk for eksempel varm te hvis det føles godt og lindrer litt, men ikke forvent at det reduserer hosten, sier Tine Dalby.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS