Fet av regningstress

En bunke med ubetalte regninger gjør deg ikke bare stresset, men kan også gjøre at du legger på deg, ifølge en amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Å stresse kan gjøre utslag på badevekta, men det er forskjell på hva menn og kvinner blir stresset av. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Studien tar for seg forholdet mellom det å gå opp i vekt og ulike typer stress. Forskerne så på jobbstress, økonomiske vanskeligheter, familieforhold, depresjon og angst.

Forskerne undersøkte 1355 menn og kvinner og fulgte dem i mer enn ni år.

Studien “Psychosocial Stress and Change in Weight Among U.S. Adults” publiseres i neste nummer av tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Forskjell på kvinner og menn

- Dagens økonomi gjør folk stresset, og stress har blitt satt i sammenheng med en rekke lidelser som hjertesykdom, høyt blodtrykk og økt risiko for kreft.

- Denne studien viser at stress også henger sammen med en vektoppgang, sier Jason Block som ledet studien ved Harvard University.

Ifølge studien blir kvinner stresset av pengeproblemer, familiedrama og hvis de føler at livssituasjonen begrenser mulighetene deres. Alle disse stresstypene kan gjøre at kvinner legger lettere på seg, skriver forskerne.

Menn la derimot ikke på seg av disse stresstypene, men fikk et par kilo ekstra hvis de stresset over mangel på beslutningsmakt og få muligheter til utvikling på jobben.

Verst for overvektige

Studien antyder også at de som har en høyere kroppsmasseindeks til å begynne med legger på seg lettere hvis de stresser. I en testgruppe med lavere kroppsmasseindeks gjorde ikke stress noe utslag på badevekta.

Forskerne skriver også at folk har lett for å endre spisevanene sine hvis de er stresset, og at dette kan være med på å føre til vektoppgang.

- Våre funn viser at stress bør ses på som en trussel mot amerikanske voksnes velvære, spesielt for de som allerede er overvektige, avslutter Block.

Tidligere forskning har slått fast at også aper sliter med vekta når de er stresset, men dette skal være første gang en slik studie er gjort på mennesker.

Referanse:

Jason P. Block et. al., Psychosocial Stress and Change in Weight Among US Adults, American Journal of Epidemiology, publisert online 22. mai 2009 (abstract)

Powered by Labrador CMS