Taforalt-grotten fotografert i 2017. Dette er trolig den eldste nordafrikanske gravplassen vi kjenner til.
(Foto: Nicolas Perrault III, tilgjengeliggjort på Wikimedia Commons)
Steinalderfolk i Nord-Afrika spiste mye planter
Planter var en viktig del av kosten lenge før jordbruksrevolusjonen nådde disse områdene, ifølge en ny studie.
Det er vanskelig å si noe sikkert om kostholdet til
mennesker som levde for titusenvis av år siden. De aller fleste levninger etter
både menneskene og tingene deres er borte for lengst.
Men det finnes likevel spor som kan gi oss noen hint.
Det er funnet redskaper og beinrester etter jakt og
slakting. Og det er funnet spor etter korn og andre planter. Dessuten har
forskerne funnet restene etter noen få av individer som levde for lenge siden.
Stoffer i skjelettet deres kan sladre om hva de spiste den gangen.
Nå har en forskergruppe nettopp gjort en slik undersøkelse,
av skjeletter fra den eldste nordafrikanske gravplassen vi kjenner til.
Spor etter både dyr og planter
I Taforalt-grotten i Marokko er det funnet flere titalls
skjeletter etter mennesker som levde for rundt 15.000 år siden.
Dette var før jordbruksrevolusjonen kom til disse områdene,
og folkene kom fra et samfunn av jegere og samlere. Men tidligere funn har ikke
gitt noe helt klart svar på hva disse menneskene levde av.
De fleste sporene stammer fra rester etter dyr og antyder
at hovdyr som mankesau var en del av kosten. Det ser også ut til at de spiste
snegler.
På den annen side er det også funnet rester etter planter og tegn til tannråte, som typisk blir vanligere når kosten inneholder mer
planter.
Det er også viktig å huske at knokler og redskaper til jakt
og slakting ofte holder seg bedre enn planterester og pinner til å grave etter
røtter. Flere funn av knokler og spydspisser trenger altså ikke bety at kjøtt
var den vanligste maten.
Alt i alt er det altså ikke godt å si hvordan kostholdet til disse steinaldermenneskene så ut.
Men nå kommer forskere med nye analyser som kan nyansere
bildet.
Mest planter
Zineb Moubtahij ved Max Planck Institute for Evolutionary
Anthropology og Observatoire Midi Pyrénées og kollegaer fra flere land har analysert
prøver fra tenner og bein fra flere skjeletter. De har brukt både tradisjonelle
metoder og nye redskaper som er mer følsomme overfor stoffer fra plantekost.
Resultatene tyder på at menneskene fra gravplassen spiste mat
fra dyr, men at hoveddelen av kosten bestod av planter – antagelig stivelsesrike
nøtter og korn.
– Våre resultater viser uten tvil en betydelig plantebasert
komponent i kostholdet til disse jegerne og samlerne, skriver forskerne i Nature
ecology & evolution.
Forskerne bemerker imidlertid at det ikke er noe som tyder
på at den store bruken av planter førte til at folkene begynte med jordbruk. De
fortsatte altså å være jegere og sankere.
Ingen typisk steinalderdiett
Tidligere i år kom også en annen studie av steinalderfolk som
hovedsakelig spiste planter, særlig poteter og rotgrønnsaker. Dette var mennesker
som levde i Andesfjellene i Peru.
På den annen side har studier fra Skandinavia antydet at
kosten her oppe bestod av masse fisk og mindre planter.
Professor Herman Ponzer ved Duke Univeristy, som nettopp forsker
på kostholdet til jegere og sankere, advarer mot å tro at det finnes én steinalderdiett
– altså et typisk kosthold for steinaldermennesket.
Tvert imot peker de samlede bevisene mot at menneskets
naturlige kosthold er fantastisk variert, skriver Ponzer i boka Burn fra 2021.
Det finnes eksempler på naturfolk som spiser nesten bare
planter og folk som spiser nesten bare animalsk – og alt imellom.
– Det overordnede budskapet er klart: Vi utviklet oss som opportunistiske
altetere. Mennesker spiser det som er tilgjengelig, som nesten alltid er en
blanding av planter og dyr (og honning), skriver Ponzer.
Referanse:
Z.
Moubtahij, m. fl., Isotopic evidence of high reliance on plant food among Later
Stone Age hunter-gatherers at Taforalt, Morocco, Nature ecology & evolution,
april 2024. Sammendrag.