Dans på helsa løs

Det kan være skadelig å danse selskapsdans i høye hæler - uansett hvor høye de er.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Istockphoto)

Det er forskere ved Liverpool John Moores University (LJMU) i England og Ningbo University i Kina som har sett på effekten av å danse typisk latinamerikanske danser i høye hæler.

Det er velkjent at høye hæler ikke er spesielt sunt for beina, men dette er første studie som ser på dansing knyttet til fottøyet.

- Jo høyere hælen er, dess mer støt og belastning havner på fremre del av foten, sier forskerne bak studien.

Å danse i de høyeste hælene ga tre ganger så mye belastning på tærne som å danse uten sko.

Tre ganger så vondt

- Det er viktig å etablere hvilken påvirkning høyhælte sko har på gangen vår. Da kan vi både forstå mer av hvordan foten fungerer, og forbedre designen av danseskoene, sier James Ren til forskning.no

Han er ingeniør ved LJMU og en av forfatterne bak studien. Han og kollegene målte presset i føttene til seks profesjonelle selskapsdansere mens de danset barføtt, og mens de danset i tre forskjellige dansesko. Hælhøyden var henholdsvis 4,5 centimeter, 7,5 centimeter og 10 centimeter.

Og målingene viste at 10 centimeter høye hæler ga hele tre ganger så stor belastning på fremre del av foten som ved å danse barbeint.

Forsøker å hindre varige skader

(Foto: International Journal of of Experimental and Computational Biomechanics)

- Å danse med høye hæler er en mye mer intens form for bevegelse enn å gå i samme type sko, påpeker Ren.

- Problemet når man går vanlig er at det er ubehagelig og at man kan miste balansen. Men når man danser belaster man foten både mer intenst og oftere, så der har du i tillegg en risiko for å slite ut selve cellevevet i foten.

Og det er denne slitasjen forskerne er bekymret for. Profesjonelle dansere trener gjerne flere timer i høye hæler hver dag, noe som i verste fall kan gi varige skader. Plantarfasciitt, eller hælspore på godt norsk, er en belastningsskade som skaper stikkende smerter i hælen. Ubehandlet kan skaden gjøre det vondt å gå selv i vanlige sko.

- Detaljert forskning vil hjelpe oss med å forbedre biomekanikken i dansing, og å finne frem til teknologiske utviklinger som kan redusere risikoen for noen av de negative konsekvensene ved å danse, sier Ren.

Både estetiske og helsemessige

(Foto: International Journal of of Experimental and Computational Biomechanics)

Mange vil nok allikevel si at de høye hælene gjør dansen eststisk og vakrere å se på. Er det dermed slik at danserne må fortsette å leve etter ”no pain, no gain”-tankegangen?

- Vårt mål er å forbedre beskyttelsen i skoen slik at man forhindrer skade, uten at det ødelegger for estetikken ved dansen, sier Ren.

- Vi har allerede hatt noe suksess i arbeidet vårt med å utvikle sportssko for løping og for basketball, og vi tror nok definitivt dette kan overføres til designen av høyhælte sko.

Forskningen ble presentert i The International Journal of Experimental and Computational Biomechanics.

Referanse:

Gu, Y., Ren, X.J., Li, J., Rong, M. (2010) Plantar pressure distribution during high-heeled Latin dancing International Journal of Experimental and Computational Biomechanics 1(3) s. 296-305 (se abstract)

Powered by Labrador CMS