Du kan finansiere en reise til månen

Engelsk prosjekt vil sende drill til månen med folkefinansiering

Månelandinger er ikke lette. Bare Kina, USA og Russland har klart bragden med å gjøre en kontrollert, myk robotlanding på månens overflate, og det er foreløpig bare USA som har klart å sende mennesker dit.

Nå ber et engelsk firma om dine penger til å finansiere et forskningsoppdrag med en ubemannet romsonde til månen. Oppdraget kalles Lunar Mission One, og ble lansert for noen dager siden gjennom folkefinansieringssiden Kickstarter.

Over 6 millioner kroner.

De ber om 600 000 pund, drøyt 6,4 millioner kroner. I skrivende stund har de allerede samlet inn over 250 000 pund etter bare tre dager.

Dette er ikke nok penger for å finansiere hele prosjektet, men skal brukes til å starte opp de første planleggingsfasene. Resten skal samles inn ved hjelp av kommersielt salg og markedsføring over hele verden når prosjektet er godt i gang, ifølge pressematerialet til Lunar Mission One.

I en skrytevideo på prosjektets Kickstarter-side presenter de prosjektet i sin helhet. Planen er å sende et romfartøy til månen innen ti år.

Romfartøyet skal blant annet være utstyrt med et bor som skal kunne drille mellom 20 og 100 meter ned i månens overflate. Dette har aldri blitt gjort før, og de håper at prøvene kan gi oss ny kunnskap om månens dannelse og historie.

Alt presentasjonsmaterialet av månelanderen på Kickstarter-siden er midlertidig, siden de ikke har landet på et endelig design for romfartøyet, men prosjektet skal allerede ha vært under planlegging i syv år.

Planen er muligens å kjøpe en plass til romfartøyet på en av SpaceX sine Falcon-9-raketter, som så skal brukes til å sende Lunar Mission One mot månen.

Skjermdump fra promo-video som viser Lunar Mission One på månens overflate. (Foto: (Bilde: Skjerdump))

Farene med folkefinansiering

Siden dette er et folkefinansieringsprosjekt gjennom kickstarter, betyr det også at initiativtakerne må klare pengemålet før fristen den 18. desember, hvis ikke får alle som har betalt inn bidrag til prosjektet, pengene tilbake.

Det er heller ingen garanti for at de kommer til å klare målet med å få landet et romfartøy på månen, men det er risikoen man tar ved å støtte et folkefinansieringsprosjekt.

De er også opptatt av å formidle vanskelighetene med å få gjennomført prosjektet, og understreker at uforutsette problemer kan dukke opp underveis. I verste fall kan det skje en oppskytningsfeil som i oktoberi år, da en Antares-rakett eksploderte under take-off.

Tidskapsel

Folk som støtter prosjektet kan velge å gi mange forskjellige summer, mellom 3 og 5000 pund, som gir forskjellige belønninger alt etter som hvor mye penger du velger å gi.

Planen er også å lage en digital tidskapsel, hvor store mengder kunnskap om livet på jorda og menneskenes historie skal samles i fysisk boks, som skal begraves på månen.

Folk som gir 60 pund eller mer får også en privat ”minneboks” hvor de kan laste opp hva som helst av digitale filer de vil skal tas med til månen. Dette private arkivet skal også begraves med tidskapselen.

De håper også på at salget av disse ”minneboksene” skal fortsette, og være med på å finansiere prosjektet etter at kampanjen er over.

Powered by Labrador CMS