Passerte 1 000 dager på Mars

NASAs seiglivede terrengbil Spirit har utforsket den røde planeten i over 1 000 marsdager. Opprinnelig var planen at Spirit og Opportunity skulle kjøre rundt der oppe i 90 dager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"NASA fikk Spirit til å ta et panoramabilde i høy oppløsning for å feire 1 000 dager på den røde planeten."

De to robotbilene på Mars er virkelig en suksesshistorie. De viser fortsatt ingen tegn til å gi seg, selv om de har klart seg mer enn 10 ganger lenger enn forventet. Spirit landet inne i Gusev krater 3. januar 2004.

Hver dag på Mars, kalt sol, er litt lenger enn dagen her på Jorden, og varer 24 timer, 39 minutter og 35 sekunder. I jorddager har Spirit vært på Mars i nærmere 1 030 dager. Terrengbilen passerte imidlertid sin marsdag nummer 1 000 på torsdag.

Fryktet millenniumbug

Tidligere i år, da det ble klart at de kanskje ville passere 1 000 dager, stakk forskergruppen som styrer terrengbilene hodene sammen for å oppgradere mykevaren om bord på de to terrengbilene. Forskerne var rett og slett redde for at robotene ville oppleve et milleniumbug.

Programmene ble oppdatert, og Spirit passerte dag 1 000 uten så mye som en liten hikke.

"Dette bildet er en montasje hvor terrengbilen er satt inn på et foto av kraterets kant, som Opportunity har tatt selv."

De to robotgeologene utforsker hver sin side av planeten. Opportunity landet på Mars noen dager etter Spirit, den 25. januar. De har sendt store mengder data ned til oss på Jorden. Blant annet har de gitt oss en unik utsikt til ørkenlandskapet på den røde planeten, ved hjelp av sine kameraer.

Krateret Victoria

Opportunity står for øyeblikket ved kanten av krateret Victoria. Gruppen som styrer Opportunity håpet allerede for to år siden at terrengbilen kanskje ville nå frem til dette digre krateret, på rundt 800 meter i diameter. Krateret befinner seg nær Mars’ ekvator, og Opportunity har kjørt rundt ni kilometer for å komme dit.

NASAs nyeste øye på marshimmelen er romsonden Mars Reconnaissance Orbiter. Fra sitt fugleperspektiv har den utsikt til terrengbilene med sitt høyoppløselige kamera, og tar bilder som skal hjelpe til med å planlegge den videre ferden.

"Victoria krater."

"Per sol 925, 31 august 2006, hadde Opportunity beveget seg 9 024 meter."

Spirit har tatt det med ro og utforsket nærområdet de siste månedene, mens den har ventet på våren. Etter hvert som dagene blir lengre på Mars, vil den snart ha solenergi til å bevege seg mer.

"Per sol 986, 11. oktober 2006, hadde Spirit beveget seg 6 876 meter."

Lenker:

NASA: NASA Posts Panorama to Celebrate Rover’s 1000th Martian Day
Nature: Spirit survives sol 1000

Powered by Labrador CMS