100 studiedeltakere førte dagbok over forholdet. Så skulle de reflektere over det gode og det dårlige.

Veier det positive opp for det negative i parforholdet?

Da folk reflekterte over parforholdet sitt, var en type kommunikasjon spesielt ille.

Et kortvarig stikk av irritasjon kan føre til en negativ kommentar til partneren. Det er sikkert ikke så farlig hvis du sier noe fint etterpå? 

Kanskje er det ikke så vel, viser en ny studie. Den er gjort av forskere fra Cornell University i USA.

Førte dagbok over parforholdet

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Social and Personal Relationships

Forskerne fikk med seg rundt 100 studenter. Alle deltakerne var i et fast, heterofilt parforhold. 

I begynnelsen av studien skulle de svare på en spørreundersøkelse om parforholdet.  De deltok også i ulike tester som skulle avsløre positive og negative sider ved partneren, uten at deltakerne fikk direkte spørsmål om dem.  

De neste to ukene skulle deltakerne føre dagbok. Der skulle de fortelle om positive og negative ting som ble sagt og gjort i forholdet. Både av partneren og dem selv. 

Det negative veier tyngst

Noen rapporterte om mange negative ting i den første spørreundersøkelsen. Da så forskerne at de ofte fortsatte med det i dagbøkene. 

Til slutt skulle deltakerne gjennom den samme spørreundersøkelsene som i starten.

De samme som rapporterte om mange negative ting i den første spørreundersøkelsen var ofte mindre fornøyd med forholdet sitt til slutt. De som var minst fornøyde i utgangspunktet ble ofte mer misfornøyde etter å ha ført dagbok.

Negative kommentarer veide tyngre enn positive. Mange positive kommentarer kunne altså ikke veie opp for like mange negative.

Negativt ble mer negativt. Positivt ble ikke mer positivt

Det var en tydelig tendens hos dem som noterte flest negative hendelser. Et negativt utgangspunkt ble enda verre mot slutten av studien. 

Forskerne tror dagbøkene fikk dem til å reflektere over forholdet. De la kanskje mer merke til det negative når de skrev alt ned.

Kanskje ikke så overraskende at mye negativt førte til mer negativt. Men forskerne klarte ikke å finne den samme sammenhengen motsatt vei. 

Det var altså ikke slik at et positivt utgangspunkt og mer positivitet i dagbøkene, gjorde deltakerne mer fornøyde til slutt. 

Negativitet er mer truende

Forskerne tror det henger sammen med at vi mennesker husker negative ting best. På engelsk kalles det negativity bias

Trolig er det fordi negative ting utgjør større trusler for folk. Det har større konsekvenser, mener forskerne. 

De finner også en annen ting: Små, daglige hendelser betyr mer enn de store. Det er nok et lyspunkt for mange.

Flere gode samtaler, mindre sarkasme og kritikk

Hvordan velger vi oss partner og bevarer forholdet? Det var tema i en artikkel fra UiT Norges arktiske universitet i 2021. Artikkelen er publisert på forskning.no.

Psykologspesialist Jørgen Sundby viste til psykologen John M. Gottman. Han har forsket på parforhold gjennom hele karrieren sin. 

Sundby mener noe av det viktigste han har funnet, handler nettopp om kritikk og sarkasme. Over tid vil det være veldig negativt for parforholdet, understreket Sundby.

Han peker på to viktige stikkord for et godt forhold: dypt vennskap og respekt. Man bør bruke tid på å snakke sammen. Generelt passe på å ikke ta hverandre som en selvfølge. 

Vi bør dessuten takle de uperfekte sidene hos partneren og akseptere ulikhetene. Man bør altså ha realistiske forventninger. Slik får du forholdet til å vare over tid, sa Sundby. 

Referanse:

Sakman, Ezgi og Zayas, Vivian. (2024). Negative speaks louder than positive: Negative implicit partner evaluations forecast destructive daily interactions and relationship decline (sammendrag). Journal of Social and Personal Relationships.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS