Usikkerhet gir overtro

Vi blir mer overtroiske når vi mister kontrollen over omgivelsene, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.


- Hvorfor jeg ikke fikk jobben? Åpenbart. De der folka på intervjuet var bare ute etter noen med digre mugger. Og dessuten lå bedriften i tredje etasje. Jeg får aldri jobber i tredje.

Selv om de fleste betrakter seg selv som rasjonelle folk, er forbløffende mange av oss tilbøyelige til å tro på overnaturlige krefter, magiske ritualer og konspirasjonsteorier.

Vi banker i bordet, har på oss lykketrusa når vi skal på byen og tenker at det skulle jammen ikke forundre oss mye om 11. september var arrangert av slu krefter i den amerikanske regjeringa.

Og nå tror altså et team av forskere at de kan være inne på en del av forklaringa.

Det handler om kontroll, skal vi tro Adam Galinsky ved Northwestern University og Jennifer Whitson ved University of Texas.

Mindre kontroll – mer overtro

Forskerne har gjort seks ulike forsøk for å finne ut hva som får oss til å bli overtroiske, og konklusjonen deres er som følger:

Jo mindre kontroll vi har over omgivelsene våre, desto mer sannsynlig er det at vi ser syner, finner opp konspirasjonsteorier eller mistenker at overnaturlige krefter har en finger med i spillet.

- Følelsen av å ha kontroll er så viktig for folk at mangel på kontroll er truende i seg selv. Og selv om noen misoppfatninger kan lede folk på villstrå, er de ekstremt vanlige, og dekker antageligvis et dypt og vedvarende psykologisk behov, sier Galinsky i ei pressemelding.

Gjorde folk usikre

Testene til Galinsky og teamet dreide seg om å sette forsøkspersoner i en situasjon hvor de fikk følelsen av å ha lite kontroll over tilværelsen, for å se hvordan det påvirket måten de oppfattet verden.

Ett av forsøkene startet for eksempel med at halvparten av testgruppa gikk igjennom et program som reduserte følelsen av kontroll. Etterpå måtte alle prøveklutene forsøke å kjenne igjen figurer som skjulte seg i kornete bilder.

På halvparten av bildene fantes det faktisk kjente former, som stoler, båter eller planeten Saturn, mens resten av bildene bare var et snøvær av tilfeldige prikker.

Så syner

Resultatene viste at alle testpersonene klarte å finne 95 prosent av de skjulte figurene. Men gruppa som hadde mistet følelsen av kontroll stoppet ikke der. De så nemlig også kjente former i 43 prosent av bildene med bare snø.

- Folk ser falske mønster i alle mulige typer data, utdyper Whitson i pressemeldinga.

- De innbiller seg trender i aksjemarkedet, ser ansikter i flimmer og oppdager konspirasjoner mellom bekjente. Dette antyder at mangel på kontroll fører til et indre behov for orden, til og med innbilt orden.

Tilfeldig? Neppe

I et annet forsøk ble deltagerne bedt om å skrive om situasjoner de hadde opplevd. Halvparten av gruppa måtte mimre om hendelser hvor de hadde hatt kontroll.

Resten av prøvekaninene skulle derimot fiske opp minner om en fæl situasjon hvor de mistet kontrollen, for eksempel en bilulykke forårsaket av andre eller alvorlig sykdom hos en venn eller et familiemedlem.

Etterpå fikk hele gjengen lese historier hvor en avgjørende begivenhet – for eksempel å få en idé vedtatt på et styremøte – skjedde etter en helt uvesentlig hendelse, som at personen trampet tre ganger i gulvet utenfor møterommet.

Det viste seg forbløffende nok at deltagerne som først hadde skrevet om opplevelser hvor de mistet kontrollen, var mer tilbøyelig til å tro på en overnaturlig sammenheng mellom de to hendelsene i historien.

De uttrykte også mer engstelse for hva som kunne skje hvis personen i historien ikke fortsatte trampinga på korrekt måte i framtida.

Konspirere, konspirere…

I tillegg hadde denne gruppa en større tendens til å koke sammen mistanker om skumle konspirasjoner.

Da de leste om en ansatt som ikke fikk forfremmelse, var de mer tilbøyelige til å mene at det hele hang sammen med tidligere samtaler mellom kollegene og sjefen.

- Jo mindre kontroll folk har over livene sine, jo mer sannsynlige er det at de prøver å gjenopprette kontrollen igjennom mental gymnastikk, konkluderer Galinsky.

Men det sier han så klart bare fordi han er kontrollert av de utenomjordiske…

Referanse:

J. A. Whitson & A. D. Galinsky, Lacking Control Increases Illusory Pattern Perception, Science, vol. 322, 3. oktober 2008, s. 115-117.

Powered by Labrador CMS