Grønn kreftbeskyttelse?

Noen studier viser at teen har en beskyttende effekt mot kreft i magen, mens andre viser at den ikke har det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Helse i hver dråpe? (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Grønn te er full av antioksidanter som har gunstig effekt på kroppen, og flere forskningsrapporter tyder på at den kan ha beskyttende effekt mot flere typer kreft.

Ved Nasjonalt forskningssenter for komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), har man sett nærmere på en mengde forskningsrrapporter som har undersøkt om grønn te har beskyttende effekt mot kreft i mageregionen.

Førsteamanuensis Jianping Liu har utført en såkalt «systematic review», hvor han sammenstiller forskningsresultater som er publisert om temaet. Noen studier viser at grønn te har en effekt mot kreft i magen, mens andre viser at den ikke har noen slik virkning.

Etter å ha gjennomgått og vurdert samtlige rapporter, er Jianping Lius konklusjon at grønn te kan ha en beskyttende effekt på kreft i magen. Kvinner som drikker mye ser ut til å ha en bedre effekt enn menn, men Liu påpeker at det fremdeles trengs mer forskning rundt temaet.

Brikker i et puslespill

For forbrukerne er det kanskje ikke så lett å forholde seg til resultatet av en slik undersøkelse. For hva skal man tro når den ene forskningsrapporten sier én ting, mens den neste sier noe annet?

– Rent generelt er det viktig å huske at all originalforskning hvor man har gått i dybden, nesten alltid bare er en liten brikke i et stort puslespill.

– Men selv «systematic reviews» hvor man forsøker å samle brikkene, viser ofte bare en del av bildet, forteller seniorforsker ved Telemedisinsk senter, Gro Berntsen.

Hun er også tilknyttet NAFKAM.

Berntsen peker på hvordan medisinske sannheter stadig endres etter hvert som forskerne finner ut mer.

– En annen ting vi bør huske på, er hvilke drivkrefter som står bak mange forskningsrapporter. De kan være usynlige for publikum, og ha kommersielle interesser i dette. Ikke at det er negativt i seg selv, men vi bør være klar over det, sier hun.

Selv om alle de helsebringende effektene i grønn te langt fra er kartlagt ennå, så er i alle fall de fleste forskerne enige om at grønn te ikke ser ut til å ha noen negativ effekt på kroppen.

Powered by Labrador CMS