Unikt materiell om Nobile til Norge

Unikt materiale om den italienske polfareren Umberto Nobile er nå kommet til Norge via Danmark.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polfareren Umberto Nobile var skipper og konstruktør av i luftskipet “Norge” som gikk inn i historien da det krysset Nordpolen i 1926. Roald Amundsen, lederen av ekspedisjonen, innkasserte imidlertid honnøren.

Nobile har fått ublid håndtering både av samtiden og ettertiden her hjemme. Omtalen i norske media sank til et lavmål da hans luftskip “Italia” strandet i isen i 1928, og Amundsen omkom i redningsforsøket.

Omfattende korrespondanse

Materialet som nå er kommet til Norge består blant annet av en omfattende korrespondanse med Ove Hermansen, en flygeleder med stor kunnskap om og interesse for polar flyhistore og en nær venn av Nobile. På sine eldre dager utpekte Nobile skriftlig dansken som ivaretaker av alle anliggende som berører hans polarinnsats - etter Nobiles død. Hermansen har nå donert materialet til Norsk Polarinstitutt og Polarmuseéet i Tromsø.

Samlingen inneholder omtrent 100 brev fra Nobile til Hermansen, hvor han redegjør for problemstillinger og spørsmål som ble reist rundt hans ekspedisjoner. Korrespondansen startet i 1966 og ble avsluttet ved Nobiles død i 1978.

Her finnes dessuten fire manuskripter fra polfareren som tidligere ikke er publisert. Også et fotoalbum med bilder som aldri har vært på trykk er blant materialet, med motiver fra leteaksjonene etter “Italia” og Nobile sommeren 1928.

Unikt i forskningssammenheng

Hermansens egen samling av ca 800 brev og dokumenter relatert til “mysteriet” Nobile, samt flere bind med avisutklipp, loggbøker, rapporter og telegramjournaler, er inkludert i samlingen.

- Dette materialet er unikt i forskningssammenheng og utgjør den største enkeltsamling i Norge rundt Umberto Nobile - ett av de store navn innen internasjonal polarhistorie gjennom tidene, sier Torbjørn Trulsen, bestyrer ved Polarmuséet i Tromsø.

- Når materialet nå havner i Norge, er det etter en vurdering av at det er her det er vil komme mest til nytte.

Engasjerer biograf

Norsk Polarinstitutt vil engasjere historikeren og forfatteren av en Nobile-biografi som utkom i fjor, Steinar Aas, til å katalogisere samlingen før den gjøres tilgjengelig via instituttets bibliotek og delvis via utstilling på Polarmuséet.

Fra før har Norsk Polarinstitutt en stor samling med fotografier og publikasjoner fra polarhistorien, bl.a. originale dagbøker fra fangstmenn i Nordishavet. Polarmuséet har spesialisert seg på utstillinger om oppdagelser og ekspedisjoner i polare strøk.

Powered by Labrador CMS