Ledelse uten gåstol

Ledere i offentlig sektor ser ut til å tro at vi kan erstatte god ledelse med regler, rapporter og rutiner. - Det går an å utøve ledelse uten å bruke regelverket som gåstol, hevder BI-professor Rune J. Sørensen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"BI-professor Rune J. Sørensen vil ha mer ledelse og mindre byråkrati i offentlig sektor.!>Professor Rune J. Sørensen ved Handelshøyskolen BI er en av Norges fremste eksperter på styring i offentlig sektor. Han mener at fravær av ledelse er en av årsakene til mange av de problemene vi nærmest daglig kan lese om i media. Og det er mye å ta tak i for våre administrative ledere. Det er en utbredt misforståelse å leve med forestillingen om at ledergruppens vedtak faktisk blir gjennomført. - Alt for mange toppledere tror at så snart vedtaket er truffet, så er jobben også gjort, hevder Sørensen på bakgrunn av sine studier av styrings- og effektivitetsproblemer i norsk offentlig sektor. Da burde det ikke komme som noen overraskelse at vi stadig kan lese rapporter om manglende resultatoppnåelse.

Dårlig oppfølging

"Alle gjør som jeg sier, ellers blir det bråk!!"

Det hender fra tid til annen at ansatte både i offentlig og privat sektor ikke lykkes med en arbeidsoppgave.

Kun en av seks toppledere i offentlig sektor (16 prosent) gir uttrykk for at deres overordnede tar tak i problemene når de ikke lykkes. Det viser en omfattende undersøkelse blant ledere i offentlig og privat sektor.

- Oppfølgingen er for dårlig, konstaterer Rune J. Sørensen.

Situasjonen er noe bedre i privat sektor. Her oppgir knappe en av tre toppledere (30 prosent) at de er helt eller delvis enig i at deres overordnede tar tak i problemene.

Ifølge Sørensen stilles det heller ikke klare krav til mange offentlige ledere. Bare 31 prosent av de offentlige topplederne mener at deres overordnede har tydelige forventninger, mot hele 42 prosent i privat sektor.

Små forskjeller

Det hevdes ofte, også i lærebøker, at offentlig ledelse er spesiell og forskjellig fra ledelse i privat sektor. Ja, mange etatsledere vil si at ledelse i det offentlige ikke bare er spesiell, men helt spesiell.

Det snakkes ofte om at målsettingene i offentlige virksomheter er komplekse, de er vanskelig målbare og evalueringen av lederprestasjoner er krevende.

Alt skal være så mye enklere i privat sektor med sitt klare fokus på lønnsomhet.

- Som begavede retorikere sier det: Universitet er ingen pølsefabrikk!, repliserer Rune J. Sørensen, som tar til motmæle mot forestillingen om at offentlig ledelse er så spesielt.

Ifølge BI-professoren tyder internasjonal forskning på at lærebøkene har overdrevet forskjellene, og dette bekreftes i flere norske studier.

Omtrent halvparten (48 prosent) av topplederne i offentlig sektor svarer eksempelvis at det er lett for overordnede å bedømme om de “gjør en god eller dårlig jobb som leder”. I privat sektor svarer 66 prosent av topplederne at det er lett å evaluere egne lederprestasjoner.

- Det er en forskjell, men ikke større enn at også offentlige toppledere har betydelig potensial for forbedring både når det gjelder å definere krav til sine medarbeidere og følge disse opp, konstaterer Rune Sørensen.

"Når en leder mislykkes i jobben, må lederens overordnede på banen. Det skjer alt for sjelden." (Foto: Microstock)

Ta ledelsen

Hele utviklingen i offentlig sektor preges av en kraftig vekst i rapporteringskrav, regelverk og administrativ ressursbruk.

Noe av dette er vel begrunnet, understreker Sørensen, men mener mye også skyldes en sterkt overdreven tro på at vi kan erstatte god ledelse med regler, rapporter og rutiner.

- Det går an å utøve ledelse uten å bruke regelverket som gåstol, hevder Rune J. Sørensen som presenterer to praktiske råd for ledere i offentlig sektor:

1) Det fremmer ikke kvalitet at et ethvert mediaoppslag leder til nye regler eller mer rapportering.

2) Det fremmer heller ikke kvalitet at ledere skylder på rutinene når noe går galt.

Referanse:

Artikkelen er basert på foredraget professor Rune Sørensen foredrag Styringsutfordringer i offentlig sektor, som ble holdt torsdag 24. januar 2008 på SSØ-dagen 2008, arrangert av Senter for statlig økonomistyring.

Powered by Labrador CMS