Fiskebein gir robust laks

Ved å bruke fiskebein som fosforkilde i laksefôr, vokser laksen bedre, skjelettet blir sterkere og miljøet spares for unødvendig forurensning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Frank Gregersen, Nofima)

Med syrebehandlet fiskebeinmel i fôret øker laksens opptak av fosfor med hele 14 prosent, viser ny forskning fra Nofima.

Fisk og pattedyr trenger fosfor for å ha normal vekst, stoffskifte og skjelettutvikling. Fosfor er derfor en viktig ingrediens i fôret til oppdrettslaks.

Historisk sett har fiskemel vært den viktigste fosforkilden i laksefôret. Men i den senere tid har stadig mer av melet blitt erstattet av vegetabilske ingredienser, som i verste fall kan forhindre opptak av fosfor.

Tungt å fordøye

For å sikre laksen nok fosfor, er det vanlig å tilsette kommersielle fosforsalter i fôret. Men forskning utført av Nofima viser at det optimale nivået ligger høyere enn de offisielle anbefalingene.

En økning i fosforinnholdet vil gjøre fôret dyrere. Fosfor er en såkalt ikke-fornybar ressurs. Det er høy etterspørsel etter fosfor til kunstgjødsel, og samtidig en begrenset tilgang av fosfor fra naturlige kilder. Derfor er prisene blitt presset i været.

Mesteparten av fosfor i fiskemel finner man i fiskebein. Laks har begrenset evne til å fordøye dette fosforet, fordi mineraler er komplekst bundet til andre mineraler i fiskebein. Dette betyr at 60–80 prosent av fosfor slippes ufordøyd ut i miljøet.

Dette er både en miljømessig utfordring, og sløsing med en dyr fôringrediens.

Bedre fosforutnyttelse

Spørsmålet var om man kunne male opp fiskebeina og bearbeide råstoffet på en måte som kan gjøre fosforet mer lett løselig og tilgjengelig for laksen? Dette har nå forskerne testet ut.

– Resultatene var veldig positive. Hvis man benytter fosfor fra fiskebein, utnytter laksen fosforet så effektivt at det faktisk ikke er nødvendig å tilsette andre fosforsalter i fôret, sier seniorforsker Sissel Albrektsen fra Nofima i Bergen.

Positivt for vekst og skjelettbygning

Forskerne prøvde ut flere dietter med fosfor fra ulike kilder; enten fra kommersielle salter eller fra tørket fiskebeinmel som hadde gjennomgått ulike syrebehandlinger.

Fôret med syrebehandlet fosfor fra fiskebein økte opptaket av fosfor i laksen med 14 prosent. Evnen til å fordøye proteiner, fett og en rekke andre mineraler økte også i betydelig grad med denne dietten.

– Vi fant også effekter vi ikke hadde regnet med. Fisken som fikk dette fôret, vokste bedre enn de andre fiskegruppene, og ikke en eneste av dem hadde deformiteter, forteller Albreksten.

– Ettersom fiskebein inneholder mange ulike spormineraler i tilegg til makromineraler som fosfor, kalsium og magnesium, tror vi at fiskebein framstilt på denne måten kan gi et mer balansert tilskudd av mineraler som kan være gunstig for vekst og normal skjelettutvikling, sier Albrektsen.

Powered by Labrador CMS