H2A-rakett ved utskytningsrampen på Tanegashima Space Center i Kagoshima, sør i Japan. Bildet er tatt mandag 28. august. Raketten skulle sprenges mandag morgen, men oppskytingen ble utsatt på grunn av sterk vind, ifølge Kyodo News.

Japansk måneoppdrag utsatt igjen

Japans romfartsorganisasjon har utsatt en oppskyting av en H-IIA-rakett som skulle frakte et månelandingsfartøy og en satellitt ut i verdensrommet.

Mandagens planlagte oppskyting ble kansellert på grunn av vanskelige vindforhold i den øvre atmosfæren, skriver Mitsubishi Heavy Industries (MHI) på X, tidligere kjent som Twitter. MHI skulle lede oppskytingen. 

Dette er tredje gang oppskytingen blir utsatt.

Eksploderte i forrige måned

Raketten skulle etter planen ha blitt skutt opp fra romsenteret til Japans romfartsorganisasjon, Jaxa, på Tanegashima. Den er utstyrt med månelandingsfartøyet SLIM og en røntgenastronomisk satellitt som er utviklet i samarbeid med amerikanske Nasa og europeiske Esa for å undersøke universets utvikling.

Det japanske romprogrammet er et av verdens største, men det første forsøket på å sette en sonde på månen mislyktes i november i fjor. En ny type rakett eksploderte under en prøve i forrige måned.

Usikkert når neste forsøk blir

Oppdraget, som bærer navnet Moon Sniper, har som mål å lande sonden innenfor 100 meter fra et bestemt punkt på månen, langt mindre enn den vanlige rekkevidden på flere kilometer.

Jaxa har ikke kommet med noen dato for neste forsøk. 

Forrige uke lyktes India med å lande en rover nær månens sørpol. Til da var det bare USA, Russland og Kina som hadde klart å sette et romfartøy på månens overflate, og ingen på sørpolen.

Indias suksess kom dager etter at en russisk sonde styrtet i samme region og fire år etter at det forrige indiske forsøket mislyktes.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.



Powered by Labrador CMS