Nasa varsler at det kan bli endringer i planen for Artemis 3-oppskytingen, som er planlagt til 2025. Her fra Artemis 1-oppskytingen.
Nasa varsler at det kan bli endringer i planen for Artemis 3-oppskytingen, som er planlagt til 2025. Her fra Artemis 1-oppskytingen.

Nasas måneferd i 2025 kan bli uten astronauter

Romfartsbyrået Nasa varsler at den planlagte måneferden i 2025 kanskje må skje uten bemannet landing på månens overflate.

Artemis 3-oppdraget skulle ha markert at Nasa for første gang siden 1972 setter mennesker på månens overflate.

Men på et pressetreff på Kennedy Space Center tirsdag kveld opplyste Nasa-administrator Jim Free at det kan hende oppdraget må endres og at det kan hende det må skje uten astronauter om bord.

Det hele er avhengig av at noen viktige nøkkelelementer må være på plass i tide, spesielt landingssystemet som det private romfartsselskapet SpaceX utvikler, uttalte han.

– Skulle ikke landingssystemet være klart i tide, kan det hende at vi ender opp med å gjennomføre et annerledes oppdrag, sa Free.

Artemis-oppdraget er tredelt. Artemis 1 ble gjennomført i 2022 da Nasa sendte et ubemannet fartøy rundt månen.

Artemis 2 har planlagt oppstart i november 2024 og skal ha med seg astronauter på et fartøy som skal gå i bane rundt månen.

I desember 2025 er det tid for Artemis 3, som ifølge den opprinnelige planen går ut på at Nasa for første gang siden 1972 sender et fartøy med mennesker som skal lande på månen.


LES OGSÅ: 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.Powered by Labrador CMS