Valerij Mitko under en tale i St. Petersburg i 2014. Mitko var tidligere president i det arktiske forskningsakademiet i St. Petersburg.

Russisk polarforsker døde i husarrest

Valerij Mitko, en anerkjent russisk polarforsker, døde mens han satt i husarrest i St. Petersburg – anklaget for forræderi. Han ble 81 år gammel.

Mitko døde mandag av en uspesifisert sykdom, ifølge menneskerettighetsgruppa Pervyj Otdel, som forsvarte ham mot anklagene.

Mitko ble skrevet ut fra sykehus for få dager siden og klarte ikke å gå, opplyser gruppa.

Pervyj Otdel beskriver Mitko som nok et offer for «det undertrykkende systemet som forfulgte ham for en forbrytelse han ikke har begått».

Mitko har fått bred anerkjennelse for sin forskning på Arktis og var blant Russlands ledende eksperter på hydroakustikk. Under et akademisk besøk til Kina i 2018 ble Mitko anklaget for å ha avslørt sensitiv informasjon.

Han har vært under husarrest siden han ble pågrepet i februar 2020. Mitko led av kronisk sykdom og har hatt flere hjerteinfarkt tidligere.

Helsa hans ble forverret av stress mens han var i husarrest, ifølge Pervyj Otdel, som påpeker at han bodde sammen med sin kone som også var sengeliggende.


Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS