En notis fra NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer.

Kunstig fisketarm kan føre til færre dyreforsøk
Ved å lage en kunstig fisketarm som etterligner fiskens fordøyelse, håper forskere å kunne redusere antall dyreforsøk når de tester om framtidas laksefôr. Fiskefôr med ingredienser fra havet, som fiskemel og fiskeolje, bruker av begrensede ressurser. Og dagens storstilte bruk av planter for å lage vegetabilske fôringredienser legger press på landjordas ressurser. Forskere leter derfor etter bærekraftige alternativer til planter.
– Industrien og forskere ønsker å finne ut om det er mulig å bruke for eksempel bakterier, insekter, tang, tare og mikroalger som laksefôr. Dette er nye råvarer som vi ikke alltid vet effekten av. Da er vi nødt til å teste det for å kunne studere og evaluere næringsverdien og helseverdien for fisken, sier forsker Trond Kortner.
Han er førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen og deltar i et internasjonalt forskningsprosjekt som skal jobbe fram en ny måte å undersøke og evaluere alternative fiskefôr på. De håper at en kunstig regnbueørret-tarm kan effektivisere testingen av nye ingredienser. Hvis det lykkes å lage en kunstig tarm, kan alternative ingredienser til fiskefôr først bli testet i denne. De mest lovende ingrediensene kan til sist bli testet i fôringsforsøk med levende fisk.
– Da minimerer vi antall dyreforsøk som må til for å komme fram til nye fôralternativer. Vi kan kjøre flere tester og bruke færre dyr, sier Kortner.
Les mer om forskningen på fôringredienser på nettsidene til NMBU
Les også disse sakene fra NMBU:
-
Ny rapport: Mange bruker mer enn 30 prosent av lønnen sin på bolig
-
Du kan dyrke planter i de gamle ullsokkene dine
-
Beskjæring av frukttrær: – Treet kan få sjokk og tro det trues på livet
-
Forskere vil bruke mikrober til å lage proteiner og omega-3: – Enormt og uutnyttet potensial
-
Forskere advarer: Det som skjer i de afrikanske fjellene har mye større konsekvenser enn tidligere antatt
-
Surøl er ølentusiastenes champagne – nå går det fortere å brygge det