En notis fra NIKU Norsk institutt for kulturminneforskning - les mer.

Høytekologisk arkeologi gir mange funn
De siste ti årene har forskere ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) vært en del av et internasjonalt forskningsprosjekt innen arkeologi. Tolv ulike samarbeidspartnere spredd utover Europa deltar i forskingen.
Forskerne i dette samarbeidprosjektet tar i bruk høyteknologiske metoder. Nylig kom nyheten om et nytt funn: Universitetet i Bradford og The Stonehenge Hidden Landscapes Project meldte om et gigantisk monument fra Yngre steinalder ved Stonehenge i England.
Forskere har de siste årene gjort en rekke arkeologiske oppdagelser. I 2011 oppdaget de den romerske Gladiatorskolen i Carnuntum i Østerrike. I 2013 ble det gjennomført en detaljert kartlegging av vikingtidens handelsplassen på Birka i Mäleren i Sverige. I 2014 ble det funnet en handelsplass fra vikingtiden på Heimdalsgjordet ved Gokstad i Sandefjord. I 2018 ble vikingskipet på Gjellestad funnet og året etter fant forskere Edøyskipet i Møre og Romsdal.
– De siste årenes gjennombrudd når det gjelder bruk av geofysiske undersøkelsesmetoder i arkeologien har gitt oss utrolige muligheter til på verdensbasis å gjøre nye arkeologiske oppdagelser. Slik jeg ser det har vi bare så vidt begynt, sier avdelingsleder for digital arkeologi i NIKU, Knut Paasche.
Les mer om arkeologi og det internasjonale samarbeidet på nettsidene til NIKU
Fikk du med deg disse artiklene fra NIKU?
-
400 år gamle graver på Svalbard er i ferd med å forsvinne
-
Karl 12. fraktet digre krigsskip over land for å innta en norsk festning. Her har forskerne funnet den glemte veien
-
Arkeologer fant et spinnehjul fra 1200-tallet med hakekors i Tønsberg
-
Nå vet forskerne både når og hvem som bygget middelalderkirken Fløan kapell
-
Ifølge Sverres saga ble en mann i år 1197 kastet i en brønn for å forgifte vannet. Forskerne kan nå avsløre mer om hvem han var
-
Slik fant arkeologene «den forsvunne» Hamarkaupangen