Du bør verken ha for mye eller for lite ved i ovnen.

Fyrer du riktig? Her er forskerens 10 tips for å få best effekt av hver kubbe

Noen ovner er langt dyrere å fyre med enn andre.

Tenn opp og pass på å mate flammene iblant, så gjør de jobben. Vedfyring kan virke rett frem. 

Men det er rom for å optimalisere vedfyringen – da får du mest mulig varme for hver vedkubbe. 

Øyvind Skreiberg er sjefforsker på Sintef Energi. Han har forsket på dette i en årrekke. I sprengkulda er kunnskapen hans ettertraktet. 

– Alle vil ha strøm når det er som kaldest. Da kan vedfyring hjelpe ganske mye på effekttoppene i energibehovet, forteller Skreiberg til forskning.no. 

Mye har skjedd med ovnene de siste 25 årene, forteller SINTEF-forsker Øyvind Skreiberg.

Feil temperatur gir dårlig effekt

Alle vedovner er tilpasset en viss mengde ved og luft. Det gir best effekt i forhold til størrelsen på ovnen. Riktig forbrenningstemperatur gjør at ovnen klarer å forbrenne alle gassene, forklarer Skreiberg.

Den opererer samtidig effektivt innenfor et effektområde. Hvor lav effekt den takler, kommer an på ovnen.

I mange ovner blir det for eksempel for lav effekt om du kommer under 50 prosent av vedomsetningen som den er tilpasset. 

Da blir det for dårlig forbrenning i ovnen din.

– Du trenger en viss temperatur i ovnen for å få brent de gassene som kommer ut av veden. 

Klimariktig løsning?

Varmepumper, grunnvarme og solenergi. Nye løsninger kommer til for å få ned utslippene av både partikler og klimagasser. 

Er fyring med utslippene det fører med seg en metode for fremtiden? Fyrer vi fortsatt om 50 år? 

– Jeg tror nok vi fyrer om femti år. Men, det kan hende fyringsmønsteret endrer seg litt, svarer Skreiberg. 

– Det er mange ting som påvirker hvordan utslippene blir. Det handler om hvordan du fyrer, men også om pipa er i orden, sier han.

I Norge er vedfyring regnet som karbonnøytralt. CO2-utslippene fra vedfyring, telles ikke i regnskapet. Derimot regnes det med at dette blir tatt opp igjen i naturen, skriver Statistisk sentralbyrå

Vedfyring fører utvilsomt med seg en viss partikkelforurensning. Størst er problemet i byene ved kaldt vær. Mye har imidlertid skjedd og skjer fortsatt med fyringsmåten.

Har du en rentbrennende ovn?

Av ting som betyr noe, nevner Skreiberg videre hva slags ved du fyrer med, kvaliteten på veden, fuktinnholdet, hvor mye du legger i ovnen og hvordan du tenner opp. 

Du bør heller ikke undervurdere forskjellen på gammel og ny ovn. 

– De rentbrennende vedovnene ble innført i 1998 og hadde et helt nytt forbrenningsprinsipp, sier forskeren. 

Disse ovnene tilfører for eksempel luft fra flere steder. Det gjør forbrenningsprosessen mer effektiv og reduserer utslippene betraktelig. En ny ovn brenner opp mer av veden enn hva en gammel ovn klarer. 

– Dette forbrenningsprinsippet har i tillegg blitt sterkt forbedret gjennom de siste 25 årene, sier Skreiberg. 

Bedre ovner gjør norsk fyring renere

Forskning fra Sintef og Skreiberg fra 2023 viste at vedfyring stadig fører med seg lavere utslipp

Det handler blant annet om at gamle vedovner etter hvert blir byttet ut med nye. 

Noe kan du også gjøre selv når du fyrer opp og vedlikeholder flammene. 

I et blogginnlegg på Sintefs nettsider har Skreiberg systematisert det gjennom vedfyringens ti bud. Du kan finne dem i faktaboksen under. 

Vedfyringens 10 bud - ifølge Øyvind Skreiberg

  1. Du skal ikke være fornøyd med utdatert teknologi
  2. Du skal være oppmerksom på varmebehov, boligtype og pipe
  3. Du skal ikke fyre med andre brensler enn ved
  4. Du skal tenne opp på en effektiv og miljøvennlig måte
  5. Du skal regulere lufttilførselen når du tenner opp
  6. Du skal ikke strupe lufttilførselen helt igjen
  7. Du skal tilpasse vedinnlegget når ovnen er varm
  8. Du skal avslutte vedfyringen på en god måte
  9. Du skal vedlikeholde vedovnen
  10. Du skal ikke fyre for kråkene

Du kan lese mer utfyllende om de 10 budene i blogginnlegget til Skreiberg

Mister mye varme fra uforbrent ved

Gamle vaner for fyring kan fort henge igjen. 

– En del fyrer helt sikkert ved å bruke avispapir og tenne opp nederst i kald ovn og skynder seg å skru igjen lufttilførselen for å få det til å vare lenge. 

– Da mister du mye varme i form av det som forblir uforbrent, og utslippene blir høye, forklarer Skreiberg.

– Gran er fin opptenningsved

Også på Nibio finnes det forskere som brenner for vedfyring. I januar 2022 skrev Nibio en artikkel på forskning.no med fyringstips. Seniorrådgiver Simen Gjølsjø og overingeniør Eirik Nordhagen kom med sine råd.

Nordhagen påpekte blant annet hvor viktig det er med tørr ved og nok luft inn i ovnen. 

– Gran er fin opptenningsved. Den inneholder ikke så mye energi i hver kubbe. Vi anbefaler opptenningsbriketter, sa han. 

Du kan lese mer om hvorfor gran er gull i ovnen i denne Nibio-artikkelen fra tidligere i år.

Anbefaler opptenning fra toppen

Både Nibio-forskerne og Sintef-Skreiberg er enige i å tenne opp fra toppen. 

Da brenner det jevnere, og gassene blir lettere for flammene å sluke. 

«Hvis du aktiverer hele vedinnlegget ved å tenne opp fra bunnen, vil det ta vesentlig lengre tid før tilstrekkelig temperatur oppnås for å få en god utbrenning, og utslippene blir desto høyere», utdyper Skreiberg i sitt fjerde bud.

_________________

Artikkelen ble oppdatert 15. januar kl. 09.05: 

Den siste mellomtittelen lød «Anbefaler opptenning fra bunnen». Det skal, som resten av avsnittet indikerer, være toppen. Det er nå rettet.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS