Voldsomme krefter i sving da raketten ble skutt opp onsdag. Foto: John Raoux / AP / NTB

Måneraketten Artemis er skutt opp

Nasa skjøt omsider opp den ubemannede måneraketten Artemis onsdag. Raketten skal bane vei for den første bemannede måneferden på 50 år.

– Vi er i gang, tvitret Nasa da raketten ble skutt opp like før klokken 8 i norsk tid med tre testdukker om bord. Etter to timer i bane rundt jorda vil Orion-kapselen sette kurs for månen, 384.400 kilometer unna.

– Artemis l markerer et nytt kapittel i menneskehetens måneforskning, skrev Nasa videre.

Hvis alt går bra under den tre uker lange ferden, vil raketten plassere en tom kapsel i vid bane rundt månen, og så vil kapselen gjøre vendereis og lande i Stillehavet i desember.

Etter flere års forsinkelser og milliarder av dollar i budsjettoverskridelser løftet Artemis seg fra Kennedy Space Center onsdag morgen norsk tid med en skyvekraft på 4 millioner kilo. I løpt av sekunder var farten oppe i 160 kilometer i timen.

Store forsinkelser

Måneferden kom i gang etter nesten tre måneder med drivstofflekkasjer som førte raketten ut og inn av hangaren og utskytingsrampen flere ganger. I slutten av september var det orkanen Nicole med vinder på 130 kilometer i timen som tvang raketten innendørs igjen.

Oppskytingen ble strømmet direkte på nettet. Målet med romferden er å sjekke om Orion-kapselen som sitter på toppen av raketten, er trygg nok til å frakte astronauter i framtiden.

Hvis alt går bra, kan astronauter så tidlig som i 2024 være klar for en runde rundt månen. Nasas mål er å lande to personer på månens overflate innen utgangen av 2025.

Nærbilde av kapselen på Artemis-raketten.

Et veldig skue

Nasa anslo at rundt 15.000 tilskuere hadde samlet seg i god avstand for å overvære den spektakulære startfasen, der raketten løftet seg i et av flammer og røyk. Bygningene rundt ristet som om det var et jordskjelv.

Artemis tar opp tråden fra 50 år tilbake da Apollo-prosjektet i perioden 1969 til 1972 satte 12 astronauter på månens overflate. I gresk mytologi er Artemis Apollos tvillingsøster.

Den 98 meter høye SLS-raketten er den kraftigste som Nasa noen gang har konstruert. Den har mer trekkraft enn romferjene og den mektige Saturn V som fraktet menn til månen i forrige omgang. Den 25 dager lange ferden er beregnet til å koste 4,1 milliarder dollar, rundt det samme som med et ekte mannskap.

Rakettoppskytingen er et ledd i Artemis-prosjektet som tar sikte på en bemannet måneferd.

Elon Musk

Nasa har sagt at alle systemer om bord vil bli testet maksimalt for å avdekke eventuelle svakheter før mennesker blir plassert i kapselen. Den første oppskytingen med astronauter om bord vil sende kapselen i bane rundt månen.

Nasa har engasjert Elon Musks selskap SpaceX til å utvikle selve landingsfartøyet Starship som vil frakte astronautene mellom månens overflate og Orion-kapselen. Dette kan skje i 2025.

Planen er å plassere Starship i bane rundt månen slik at den tas i bruk av mannskaper på senere måneferder.

Nasa vil vente til testferden er vel gjennomført med å oppgi navnene på de astronautene som skal følge i Neil Armstrongs og Buzz Aldrins fotspor.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS