Denne artikkelen er produsert og finansiert av Meteorologisk institutt - les mer.

Det er ofte uventede vindkast eller uvær som er årsaken til at båtturen blir utfordrende. (Foto: Elly Rist)
Det er ofte uventede vindkast eller uvær som er årsaken til at båtturen blir utfordrende. (Foto: Elly Rist)

Slik takler du dårlig vær på sjøen

PODCAST: Mange båtulykker skyldes utfordrende vær. I denne episoden av Værpodden gir meteorologene sine beste tips til hvordan du kan unngå å havne i en ulykke til sjøs.

I Norge er det nesten alltid kaldt i sjøen. Det er derfor livsfarlig å falle over bord, uansett årstid, sier statsmeteorolog Mette Sundvor Skjerdal, som er programleder i Værpodden sammen med statsmeteorolog Rebecca Roggentin.

Hvis det er 15 grader i vannet, tar det cirka to timer før du mister bevisstheten og cirka seks timer før du omkommer. Ved fem grader kan det ta cirka 30 minutter før du er bevisstløs og cirka 90 minutter før du omkommer.

Bekledning har mye å si for hvor lang tid det tar å bli nedkjølt.

Det er ofte uventede vindkast eller uvær som er årsaken til at båtturen blir utfordrende. Det er derfor lurt å sjekke værmeldingen nøye før du drar ut på tur.

– Værvarselet lages jo blant annet basert på observasjoner fra ulike målestasjoner rundt om i landet. Vær og vind kan variere mye over korte avstander og derfor bør man sjekke værvarselet for flere steder. Om man er i Bergen og skal ut på sjøen i båt, kan det være lurt å sjekke været ytterst på kysten eller et fyr i nærheten, og ikke i sentrum, sier Skjerdal.

Meteorologisk institutt sender ut farevarsel om sterk vind langs kysten fra og med stiv kuling på 15 meter per sekund.

– Men hvis du befinner deg i en liten båt, kan selv laber bris på syv meter per sekund gi en del skumskavler, noe som kan oppleves som ekkelt om man ikke er vant til å være på sjøen, sier Skjerdal.

Roggentin understreker at det du ser på Yr er det meteorologene kaller middelvind, altså et gjennomsnitt over ti minutter. Det kan være store variasjoner innenfor disse minuttene.

– Det kan komme plutselige og kraftige vindkast som er mye høyere enn det middelvinden skulle tilsi, sier hun.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS