Færre dør av kreft

Tallet på nye krefttilfeller stiger stadig, men likevel dør det færre europeere av kreft nå enn for noen tiår siden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To nye europeiske studier peker i samme retning: flere av oss overlever kreftsykdom.

I England har antallet kreftrelaterte dødsfall sunket med 12 prosent i løpet av de siste 30 årene. Og nedgangen gjelder for en hel rekke forskjellige krefttyper, melder Nature.

I følge Cancer Research UK har risikoen for å tape duellen mot brystkreft for eksempel gått ned med 20 prosent, mens dødsprosenten blant menn som kjemper mot prostatakreft er redusert med hele 37 prosent.

En fransk undersøkelse viser at tallet på dødsfall etter magekreft er halvert i de fleste europeiske land.

Men dette betyr ikke at antallet nye krefttilfeller synker.

Bedre behandling

"Truer ikke klimaet"

Befolkningen i Europa vokser, og dermed får stadig flere mennesker kreft. På verdensbasis er det ti millioner nye tilfeller hvert eneste år. Så hvordan kan det ha seg at færre dør?

- Antibiotika og bedre sanitetsforhold hjelper oss i kampen mot bakterien Helicobacter pylori, som antageligvis forårsaker magekreft, sier Peter Selby fra Cancer Research til Nature.

Undersøkelsesprogrammer for kvinner gjør at brystkreft og livmorhalskreft oppdages tidlig, og kan behandles mer effektivt.

Kreftbehandlinga er også blitt bedre med årene. Både kirurgi, strålebehandling og kjemoterapi brukes til å fjerne eksisterende svulster, og å holde nye i sjakk.

Dessuten har nok europeerne lagt seg til bedre hverdagsvaner. Vi røyker mindre og er flinkere til å holde oss unna røkt og saltet mat, og forskerne tror en sunnere livsstil kan redusere risikoen for kreft.

Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene.

- Siden antallet krefttilfeller stadig stiger, må vi fortsette å forske, slik at enda flere mennesker kan vinne kampen mot sykdommen i generasjonene som kommer, konkluderer Michael Coleman fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Lenke:

Nature: European cancer deaths in decline

Powered by Labrador CMS