Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Vi godtar bivirkninger av medisiner om sykdommen er alvorlig nok

VIDEO: – Noe av det første pasientene mine spør meg om, er om legemiddelet har bivirkninger, sier lege Wasim Zahid.

– En bivirkning er en uønsket effekt av et legemiddel, sier professor Anne Gerd Granås fra Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo.

Sammen med kollegene professor Hedvig Nordeng og forsker Angela Lupattelli møter hun i denne videopodkasten lege Wasim Zahid til en samtale om legemidler og bivirkninger.

– Rundt 1814 kom en av de første publiserte studiene som viser bivirkning av vanlige virkestoffer i remedier på den tiden, sier Granås.

– Senere kom mer potente virkestoffer, der noe virket, men når man økte dosen, fikk man etter hvert bivirkninger.

Lupattelli forteller om en spesiell hendelse som fikk stor betydning for hvordan fagfolk har sett på bivirkninger siden.

På 1960-tallet fant man en sammenheng mellom det kvalmestillende middelet thalidomid og spesifikke misdannelser hos barn.

Thaliomid utløste et system for overvåking

Thalidomid var et legemiddel som ble markedsført på 1960-tallet i flere land. Etter hvert fant man en sammenheng mellom thalidomid og spesifikke misdannelser hos barn.

– De ble født med kortere armer og bein. Ti tusen barn i hele verden ble født med denne typen misdannelse, forteller hun.

«The thalidomid disaster» utløste oppbygningen av hele systemet for overvåking av bivirkninger.

Nordeng sier at det er ikke bare før legemidlet kommer på markedet, at vi skal samle dokumentasjon og gjøre studier.

– Det er like viktig at vi overvåker legemidler når de har kommet på markedet. Det er jo gjerne da legemidler vil bli brukt av bredden av befolkningen, og vi vil fange opp bivirkninger som er sjeldne. Det har vi gode systemer for i Norge.

Om videopodcasten

Denne videoen er en av fire episoder fra forskningsgruppen Pharmasafe ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo hvor forskere i farmasi diskuterer klok og riktig legemiddelbruk med lege Wasim Zahid.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS