Kan HIV hindres i å bli AIDS?

En HIV-positiv pasient kan leve i mange år, men dør når viruset utvikler seg til AIDS. Nå mener en amerikansk forsker at man kan hindre HIV i å bli til den dødelige sykdommen. Har han rett, kan vi i siste instans få en medisin mot AIDS.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

HIV er en stor trussel for menneskeheten, særlig i de fattigste delene av verden. En av grunnene er det forræderiske sykdomsforløpet.

Faser i sykdommen

HIV-smitte arter seg først som en hard influensa eller lignende virussykdom. Deretter går sykdommen inn i en symptomfri fase der pasienten ikke merker noe særlig til sykdommen.

Denne fasen varer i gjennomsnitt mellom 8 og 10 år, og pasienten vet ofte ikke at han eller hun har den farlige sykdommen. Dette er noe av det nifseste ved HIV, fordi den tilsynelatende friske smittebæreren kan gi sykdommen videre i denne perioden.

HIVs endestasjon er når den utvikler seg til AIDS. Her blir pasienten svært syk, og immunsystemet klapper simpelthen sammen. Avhengig av pasientens almenntilstand kommer døden raskt eller sent.

Vet lite om overgang

Vi vet ikke så mye om hvordan den symptomfrie midtfasen går over i dødelig AIDS. En ting som har fått forskere til å klø seg i hodet er hvordan visse apearter som er bærere av HIV aldri utvikler AIDS.

"HIV-diagnosen er tung å få. Men det finnes håp, og nå blir håpet kanskje sterkere."

Den vanlige teorien har vært at HIV gjennomgår en evolusjonsprosess, i darwinistisk forstand, inne i kroppen til den smittede.

Ettersom HIV gjennom det naturlige utvalg stadig blir sterkere og bedre tilpasset, vil smitten før eller senere bli sterk nok til å ta livet av pasienten.

Snur på flisa

Men nå kommer biologen Dominik Wodarz med teori om HIV-smittens forløp som går på tvers av denne modellen.

Wodarz, som jobber ved University of California Irvine, mener nemlig at det ikke er de mest dødelige variantene av HIV som sprer seg raskest. Tvert i mot det utiklingslæren postulerer.

Det som i stedet skjer, mener Wodarz, er at det er de HIV-variantene som sprer seg langsomt som dreper pasienten. Disse sprer seg nemlig ofte ved at flere HIV-partikler infiserer hver enkelt celle.

Wodarz’ forskningsresultater er publisert i nettutgaven av tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Utfordringen blir å teste hans påstander eksperimentelt.

Medisin mot AIDS?

Dersom det viser seg at Wodarz har rett, er det kanskje mulig å bruke den nye kunnskapen til å utvikle et medikament som hindrer flere HIV-partikler i å infisere cellene.

Dette vil hindre de farligste variantene av HIV i å utvikle seg.

Dette hypotetiske legemiddelet vil ikke kurere pasienten, men ved HIV ikke utvikler seg til AIDS vil vedkommende kunne leve lenge. Forhåpentligvis med akseptabel livskvalitet også.

Powered by Labrador CMS