Annonse

Kobber koblet til Alzheimer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere mener at grunnstoffet kobber er en av miljøfaktorene som er med på å starte og påskynde utviklinga av Alzheimers sykdom. Kobberet ser ut til å stimulere produksjonen av – og hemme mekanismene for å fjerne – proteinet beta-amyloid i hjernen.

Proteinet samler seg dermed opp og danner etter hvert plakket som er så karakteristisk for demenssykdommen.

Vi får i oss kobber igjennom mange ulike kilder: Kosttilskudd, rødt kjøtt, skalldyr, nøtter, mange typer frukt og grønnsaker og drikkevann som har gått igjennom kobberrør. Det er heller ikke noe poeng i å prøve å unngå all kobber i kosten. Metallet er uunnværlig i mange viktige prosesser i kroppen.

Løsningen vil være å finne den riktige balansen mellom for lite og for mye, sier forskerne i en pressemelding. Men foreløpig er det ingen som vet hvor denne grensa går. (forskning.no/is)
 

Powered by Labrador CMS