Forskere kan ha funnet ut hvordan paracetamol virker
Det handler ikke bare om hjernen, slik man trodde. Smerten blokkeres helt ute i nerven på stedet hvor smerten kommer fra.
I Norge selges paracetamol under merkenavn som Paracet, Panodil og Pinex. Du kan også få kjøpt tabletter som bare heter Parcetamol. Alle inneholder det samme.(Foto: Radek Havlicek / Shutterstock / NTB)
I mange år har forskere forestilt seg at paracetamol demper smerte gjennom å ha effekt på sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen).
Og bare der.
I en ny studie finner forskerne ut at paracetamol-tablettene mange av oss tyr til når det gjør vondt et sted, også har effekt på selve stedet der smerten kommer fra.
– Dette fremstår som en solid og troverdig studie som gir oss ny informasjon om hvordan paracetamol virker, sier smerteforskeren Lars Jørgen Rygh ved Haukeland sykehus i Bergen til forskning.no.
Blokkerer smertesignalet
Oppdagelsen er knyttet til et stoff kalt AM40. Dette stoffet begynner kroppen å produsere etter at du har tatt en paracetamol-tablett.
Forskerne i Jerusalem fant at AM404 produseres akkurat i enden av nervetråden, der den går ut fra smertepunktet i kroppen.
Stoffet virker gjennom å stenge noen helt spesifikke kanaler (kalt sodium-kanaler) som hjelper til med å overføre smertesignalet.
Slik blokkeres smertesignalet allerede før det kommer seg ut og av gårde på tur opp til hjernen din.
– Dette er første gang vi har klart å vise at AM404 arbeider direkte på nerver utenfor hjernen, sier professor Alexander Binshtok i en pressemelding. Han er forsker ved Hebrew University i Jerusalem.
– Slik endres helt vår forståelse av hvordan paracetamol bekjemper smerte, legger han til.
Binshtok og kolleger tror at dette gjennombruddet kan føre fram til utvikling av nye og svært effektive smertestillende legemidler.
Fordi AM404 later til å kun virke på den aktuelle nerven som kjenner smerten, håper forskerne det nå kan bli mulig å utvikle smartere smertestillende medisiner.
Lars Jørgen Rygh ved Haukeland sykehus sier seg enig:
– Ja, dette funnet kan danne grunnlag for utvikling av nye smertestillende medikamenter med mindre bivirkninger.
Paracetamol
Paracetamol ble oppdaget ved en tilfeldighet mot slutten av 1800-tallet. Men det var først på 1950-tallet det ble vanlig å bruke det som medisin.
Det smertestillende legemidlet brukes ved alt fra hodepine og tannverk, til influensa og muskelverk. I motsetning til for eksempel ibuprofen, virker det ikke betennelsesdempende.
Paracetamol er trygt i vanlige doser, men kan være farlig i store mengder. Overdose kan gi alvorlig leverskade.
Kilde: Wikipedia
– Solid studie
Det hører med at studien er blitt utført på rotter, ikke på mennesker.
Annonse
Om funnene gjelder mennesker eller vil føre til nye smertestillende legemidler, må først bekreftes gjennom fremtidige kliniske studier på mennesker.
Smerteforskeren i Bergen mener likevel at arbeidet bak den nye studien fremstår som solid og omfattende og at det absolutt er troverdig.
Rygh peker samtidig på at studien er publisert i et tidsskrift som er kjent for omfattende og krevende reviewprosesser. Dette øker troverdigheten, mener han.