Noe av det du legger i handlekurven kan få en grønn A på seg som sier at de er sunne, mens ostepopen nok må regne med å få en rød D eller E.

FHI: Sunnhetsmerke på mat kan fungere i Norge

Snart kan produkter i matbutikken bli rangert etter sunnhet, slik at frukt og grønt får en grønn A, mens godteri og snacks får en rød E.

Sunnhetsmerkingen Nutri-Score er blitt testet på norske matvarer. FHI opplyser at merkeordningen kan fungere i Norge, men at det er noen svakheter.

Merkeordningen rangerer matprodukter fra en mørkegrønn A på de sunneste varene til en mørkerød E på varer vi helst bør få i oss mindre av. Den er blitt testet på 1782 vanlige matvarer i Norge.

- Disse resultatene er positive, men vi ser et forbedringspotensial på hvordan scoren rangerer matvarer innenfor enkelte matvarekategorier, sier kostholdsforsker Marianne Hope Abel i Folkehelseinstituttet (FHI).

Blant svakhetene som trekkes fram, er at produkter som hvit ris og pasta får toppscore og regnes som like sunne som sunnere alternativer. I tillegg sliter ordningen med å skille mellom ost, rømme og fløte med forskjellig fettinnhold.

– For at merkeordningen skal kunne fungere bedre i en norsk setting bør algoritmene bak scoren justeres. Det er vi nå i gang med å utforske, sier Abel.

Ordningen er utviklet i Frankrike. EU jobber med å få på plass en felles ordning og vurderer blant annet Nutri-Score. Norge må følge EU, opplyser FHI.

Scoren beregnes ut fra innholdet av energi, salt, sukker, mettet fett, protein, fiber og frukt/grønt i matvaren.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS