Kontinuerlig overvåkning må til
– Hyppige kontroller er eneste middel, mener forsker etter de nye avsløringene om dioksin i egg fra Tyskland.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Nordtyskland er det avslørt dioksiner i dyrefôr som har vært brukt både i egg-, kalkun- og griseproduksjon.
I den tyske delstaten Niedersachsen er mer enn 1000 bedrifter stengt, og produktene må først testes før de kan selges igjen. Hvor mye forurensete produkter som er kommet i handelen, er ennå ikke kjent.
Dioksiner regnes som giftige og kan blant annet føre til kreft.
– Eneste middel mot denne virksomheten er å ha hyppige kontroller av både mat og fôr, sier seniorforsker Martin Schlabach ved NILU – Norsk institutt for luftforskning.
Billig men ikke bra
Fôrprodusenten Harles&Jentzsch fra delstaten Schleswig-Holstein har brukt dioksinholdige fettsyrer i sin fôrproduksjon. Ifølge informasjon gitt av bedriften, har den i lengre tid kjøpt rester fra biodieselproduksjon og matindustrien.
Disse restene ble brukt i fôrprodukter.

Martin Schlabach er ikke overrasket:
– Hvert år er det de samme hendelser. Billige, forurensete råvarer blir brukt i fôrproduksjon for å spare penger. Eneste middel mot denne virksomheten er å ha hyppige kontroller av både mat og fôr, sier han.
Han mener lignende tilstander kan oppstå i Norge.
– Hele bransjen må pålegges å kontinuerlig kontrollere sine råvarer. Enkelte stikkprøvekontroller i året er ikke tilstrekkelig når vi samtidig vet at det er store gevinster i å bruke billige, og muligens forurensede, fettprodukter, sier Schlabach.