Annonse

Barnemat med ulovlig stoff i emballasjen trekkes ikke fra markedet

Metoden som tidligere i år påviste et giftig stoff i emballasje på barnemat, er ikke godkjent i EU. Dermed blir ikke produktene trukket fra markedet.

BPA ble funnet i alle de fem testede produktene. Da rapporten ble publisert i juni, krevde Forbrukerrådet strakstiltak fra både produsentene og Mattilsynet.
Publisert

Mattilsynet har besluttet at produktene ikke skal trekkes fra markedet. Forskningsinstituttet NILU brukte ikke en godkjent metode da de testet produktene, skriver VG.

– Analysemetoden som har blitt brukt av NILU, er en intern metode som ikke er godkjent i EU, skriver seksjonssjef Anne Mette Wigdahl Østeraas i Mattilsynet til VG.

Vurdert av EFSA og Mattilsynet

Det var «Spaghetti Bolognese» fra Nestlé, «Min Frukt» fra Nestlé, «Pasta Bolognese» fra Kolonihagen, «Den røde» fra Ella’s kitchen og «Spaghetti Bolognese» fra Semper som var med i NILUs test.

Rema 1000 sier til VG at de gjennomførte en hasteanalyse i etterkant av rapporten fra NILU, som viste at produktet var innenfor EU-regelverkets grense.

Nestlé understreker også at barnematen deres er trygg.

– Det er vår viktigste prioritet. I løpet av denne prosessen har vi fått det vurdert av både EFSA og Mattilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo.

Semper sier de har full tillit til Mattilsynet og deres beslutning. Deres egne resultater viser at det ikke finnes BPA i deres produkter, understreker de.

NILU: Overrasket

Ella’s kitchen sier til samme avis at de har vært sikre på at deres emballasjeleverandør ikke bruker BPA, men at de likevel har undersøkt påstandene. De sier de ikke har funnet bevis for å tro at det er noen problemer med produktene deres.

NILU sier de er overrasket over at Mattilsynet kritiserer metoden de har brukt. Den skal være svært detaljert og kunne oppdage veldig lave nivåer av stoffet bisfenol A (BPA).

– At produktene fortsatt er på markedet, har vi forståelse for da Mattilsynet kun forholder seg til lovverket. Men vi er overrasket over at produsenter ikke tar til seg kunnskapen med åpne armer og ser det som en mulighet til forbedring, sier forskningsdirektør Pernilla Bohlin Nizetto i NILU til VG.

LES OGSÅ:

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS