Latter blant romantiske partnere ble oppfattet som mykere, mer feminin, mer babyaktig og mer underdanig enn latter rettet mot venner, ifølge forskerne.

Vi ler forskjellig med kjæresten og venner

Latter blant venner blir ansett som mer naturlig.

Kanskje blir du fortalt noe hysterisk morsomt eller kilt i siden.

Det oppstår en boblende trang til å le. Og når latteren setter i gang, tenker vi nok at det er en ukontrollert handling.

Er det likevel slik at latteren vår er forskjellig i ulike relasjoner?

Et latterskille

Ja, hevder forskere fra Baltimore i USA. De mener at latteren vår med venner og romantiske partnere er ulik. De mener også at vi er i stand til å skille på andres latter.

Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Nonverbal Behavior.

Vi mennesker er utstyrt med evnen til å le fra vi er rundt fire måneder gamle, og en antar at det er en evolusjonær tilpasning som kom forut for menneskelig tale.

Men det å le er ikke bare for oss mennesker, og det kan trolig dateres tilbake til delte forfedre. Også gorillaer, sjimpanser, orangutanger og rotter kommer med latterlignende lyder, ifølge forskningsartikkelen.

Latter er ikke bare for oss mennesker. Også gorillaer, sjimpanser, orangutanger og rotter kommer med latterlignende lyder.

Sjekket andres latter

I undersøkelsen forskerne har gjennomført, samlet de inn fem-minutters telefonsamtaler fra 27 deltakere.

Deltakerne hadde enten ringt en romantisk partner eller en nær venn av samme kjønn. Det romantiske forholdet kunne ha vart i maks. ett år, slik at forskerne kunne forsøke å fange opp tidlig romantikk.

Forskerne satt igjen med 54 telefonsamtaler, som siden ble klippet, slik at det kun var lattersekvensene som var igjen. To samtaler viste seg å være uten latter, og en satt igjen med 52 klipp.

Deretter rekrutterte forskerne 50 amerikanske studenter som skulle vurdere latteren fra 1 til 9. Skalaen gikk fra ekstremt ubehagelig til ekstremt hyggelig. Studentene lyttet til latteren i tilfeldig rekkefølge og gjettet hvorvidt den var rettet mot en romantisk partner eller en venn.

Forskning viser at vi ler hvert andre minutt i samtaler.

Imponerende

Det viste seg at studentene greide å skille vennskapslatter fra romantisk latter utover det som ville vært resultatet av tilfeldig gjetting.

«I samsvar med logikken om at romantiske partnere prøver å kommunisere varme og intimitet, og innta en «underdanig» holdning til hverandre, ble latter blant romantiske partnere oppfattet som mykere, mer feminin, mer babyaktig og mer underdanig enn latter rettet mot venner», skriver forskerne.

Videre ble latteren rettet mot venner, stemt fram som høyere, mer maskulin og dominerende, samt litt mer moden og mindre pustende.

Forskerne omtaler den menneskelige evnen til å skille mellom romantisk og vennskapelig latter som sofistikert og imponerende.

Latterklippene var korte, men det var likevel mulig å kategorisere latteren riktig. Forskerne mener at funnene antyder at folk kan gjøre ganske så nøyaktige vurderinger av andre basert på minimale observasjoner.

Mer naturlig med venner

I en annen studie brukte forskerne tolv lattersekvenser fra en tidligere studie. Totalt 252 personer, derav 125 menn, ble rekruttert. Deltakerne lyttet til de tolv lattersekvensene.

Nok en gang greide deltakerne å skille vennskapelig latter fra romantisk latter utover det som kunne vært resultatet av tilfeldig gjetting.

Latter med venner ble vurdert som høyere, varmere, mer skiftende, naturlig, avslappet, pustende og dominerende, sammenlignet med latter med romantiske partnere.

Referanse:

S.D. Farley mfl.: Just Seconds of Laughter Reveals Relationship Status: Laughter with Friends Sounds More Authentic and Less Vulnerable than Laughter with Romantic Partners. Journal of Nonverbal Behavior, 2022. DOI: https://doi.org/10.1007/s10919-022-00406-5

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS