Super-agn på tube

Et nytt, bærekraftig agn, lar sportsfiskere smøre luktstoff på fiskekroken for å tiltrekke seg fisk som torsk, laks og kveite.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen fra Nofima viser agn-kremen i praksis.

Agnet er en geleaktig krem som selges på tuber. Innholdet er utvunnet fra marine restråstoffer.

- Gjennom mange forsøk har vi kommet frem til tre typer agn med ulike smaksstoffer som fisken liker. De tre agnene er spesialtilpasset artene torsk, kveite og ørret, laks og røye. Dette er det første sportsfiskeragnet i markedet som er vitenskapelig dokumentert, sier seniorforsker Sten Siikavuopio i Nofima.

Det siste året har han hentet ut mange typer ulike lukter fra restråstoff, og undersøkt hvordan ulike fisker reagerer på dem.

Det nye agnet for sportsfiskere er utviklet av gründer Svein Kvalvik fra Lofoten sammen med forskere fra matforskningsinstituttet Nofima, SINTEF Materialer og kjemi og de tre industripartnerne Borregaard AS, Akvaren AS og Haplast AS.

Brytes ned

Fortykningsmiddelet som gjør det mulig å påføre luktstoffene i form av en krem, er utviklet hos SINTEF Materialer og kjemi i Oslo.

- Vi har gitt kremen egenskaper som gjør at den brytes ned i vann over tid. Dette for å hindre at redskapen skal tiltrekke seg fisk til evig tid hvis snøret skulle ryke. Samtidig har vi sørget for at den ikke løser seg for raskt i vann.

De tre agnene er spesialtilpasset artene torsk, kveite og ørret, laks og røye (Foto: Polybait AS)

- Mesteparten av kremen kan lages av fornybare ressurser, sier Ferdinand Männle, markedsdirektør i SINTEF Materialer og kjemi.

Selektivt

- Agnet har egenskaper som naturlig agn, forurenser ikke og er biologisk nedbrytbart. Vi bruker restavfall fra fiskeproduksjonen, dermed belaster vi ikke fiskeressursene for matfisk.

- Ved å erstatte fisk som agn vil vi bidra til reduserte klimautslipp, bedre utbytte i linefisket og mulighet for selektivt fiske, sier grunder Svein Kvalvik.

Han er opprinnelig fra Kvalvik i Lofoten og har hentet sin inspirasjon fra sitt hjemlige fiskerimiljø.

Kvalviks selskap Polybait AS lanserer først agn for sportsfiskere. Videre planer inkluderer agn for profesjonelle linefiskere.

Forskningen som ligger bak det nye agnet er støttet av Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og Mabit.

Powered by Labrador CMS